Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Βαρίδι" η Κίνα στη Wall Street

Οι νέες ενδείξεις υπερθέρμανσης της Κινεζικής οικονομίας, πίεσαν χαμηλότερα τη Wall Street κόντρα στα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία. Σε χαμηλό 2 μηνών ο χρυσός και 2 εβδομάδων το πετρέλαιο. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Οι νέες ενδείξεις υπερθέρμανσης της Κινεζικής οικονομίας πίεσαν χαμηλότερα τη Wall Street κόντρα στα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία. Σημαντικές πιέσεις για χρυσό, πετρέλαιο. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Οι ανησυχίες ότι η Κίνα θα προχωρήσει στην εφαρμογή επιπλέον μέτρων περιορισμού της ρευστότητας στην εγχώρια αγορά, οδήγησαν τη Wall σε δεύτερη διαδοχική διόρθωση, παρά τα καλύτερα των αναμενόμενων μακροοικονομικά στοιχεία στην αγορά εργασίας και στη στεγαστική αγορά.

Αναλυτικά, οι εκρηκτικοί ρυθμοί ανάπτυξης της Κίνας (9,8% το δ’ τρίμηνο 2010) οδηγούν του αναλυτές και επενδυτές στο συμπέρασμα ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας θα υποχρεωθεί σύντομα να λάβει μέτρα πιστωτικής σύσφιξης προκειμένου να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες πληθωριστικές πιέσεις στην αγορά.

Τα μέτρα αυτά αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά τις εξαγωγές των ΗΠΑ στην Κίνα παρά την πρόσφατη εμπορική συμφωνία ύψους 45 δισ. δολαρίων των δύο χωρών.

Ωστόσο τα καλύτερα των αναμενόμενων μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα κατάφεραν έως έναν βαθμό να συγκρατήσουν τις τάσεις ρευστοποιήσεων των επενδυτών.

Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας μειώθηκαν κατά 37.000 στις 404.000 αιτήσεις ενώ θεαματική βελτίωση (αύξηση 12,3%) παρουσίασαν και τα στοιχεία στις μεταπωλήσεις κατοικιών τον Δεκέμβριο.

Παράλληλα, στο εταιρικό μέτωπο, ικανοποίησαν του αναλυτές τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου που ανακοίνωσε ο τραπεζικός όμιλος Morgan Stanley καθώς τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 60% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Επιπλέον, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα ανακοίνωσαν τόσο η eBay όσο και η United Health ενώ με ενδιαφέρον αναμένουν οι αναλυτές τα αποτελέσματα της Google μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Άνοδος 4,9% για τη μετοχή της Morgan Stanley
, 5,8% για την eBay και πτώση 0,8% για την United Health.

Στην αγορά εμπορευμάτων, ο χρυσός υποχώρησε 1,3% στα 1.352$/οz, σε χαμηλό 2 μηνών και αντίστοιχα η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε πτωτικά 2,4% στα 89,61 δολάρια ανά βαρέλι.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής σημείωνε άνοδο 4,7% στα 1,78 δολάρια και το δικαίωμα της ενισχύεται 5,5% στα 26829 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με πτώση 0,02% στις 11.822,80 μονάδες, ο S&P 500 με απώλειες 0,13% στις 1.280,26 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 0,77% στις 2.704,29 μονάδες.

Πιέσεις επικράτησαν το πρωί και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αν και οι ευνοϊκές εξελίξεις από την Wall Street περιόρισαν το μεσημέρι τις πιέσεις.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE έκλεισε 1,82% χαμηλότερα στις 5.867 μονάδες, στη Φρανκφούρτη, ο DAX 0,83% στις 7.042 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC με απώλειες 0,3% στις 3.964 μονάδες.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v