Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Ανάχωμα" στην Wall οι ενδείξεις πληθωρισμού

Οι ενδείξεις από διάφορες γωνιές του πλανήτη ότι ο πληθωρισμός "τσιμπάει" δημιουργούν ανάχωμα στην Wall επί 2η συνεδρίαση. Καλά αποτελέσματα από J.P. Morgan και Intel. Διόρθωση ευρωαγορών.

Οι ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός «τσιμπάει», από διάφορες γωνιές του πλανήτη, προκαλούν διορθωτικές διαθέσεις στο αμερικανικό χρηματιστήριο επί 2η συνεχόμενη συνεδρίαση.

Τα ικανοποιητικά αποτελέσματα επιχειρηματικών κολοσσών όπως η τράπεζα J.P. Morgan Chase και η τεχνολογική Intel συγκρατούν πάντως τις πιέσεις.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,14% στις 11.715 μονάδες, S&P παραμένει αμετάβλητος στις 1.283 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 0,13% στις 2.732 μονάδες.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας προχώρησε σε νέα αύξηση των συνεγγυητικών αποθεματικών των εμπορικών τραπεζών, για να συγκρατήσει την κυκλοφορία χρήματος και τον πληθωρισμό.

Η κινεζική κίνηση προκάλεσε έντονες πιέσεις στους μεταλλευτικούς κλάδους στα διεθνή χρηματιστήρια, όπως και στα εμπορεύματα και την ενέργεια.

Στην συνέχεια, ανακοινώθηκε αναπάντεχα μεγάλη αύξηση και στον γερμανικό πληθωρισμό, που επέτεινε τους φόβους για επανεμφάνιση πληθωριστικών πιέσεων σε αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Τις ενδείξεις δεν καθησύχασε η κοινοποίηση των μεγεθών του αμερικανικού πληθωρισμού Δεκεμβρίου, που αυξήθηκε 1,5% με ταχύτερο ρυθμό από το 1,1% του προηγούμενου μήνα.

Στις ΗΠΑ ανακοινώθηκαν επίσης στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις Δεκεμβρίου, που αυξήθηκαν 0,6%, λιγότερο απ’όσο αναμενόταν.

Στον αντίποδα, η βιομηχανική παραγωγή επεφύλασσε ευχάριστη έκπληξη στις αγορές, καθώς αυξήθηκε 0,8% τον Δεκέμβριο, περισσότερο απ'όσο αναμενόταν.

Κι άλλες κρίσιμες στατιστικές ειδήσεις για την αμερικανική οικονομία αναμένονται στην συνέχεια.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η J.P. Morgan Chase ανακοίνωσε αύξηση κερδών δ΄τριμήνου 47%, ενώ η Intel μετά το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης ανακοίνωσε αύξηση 48% στα κέρδη δ΄τριμήνου.

Η απογοητευτική εικόνα των χθεσινών στατιστικών ανακοινώσεων, προκάλεσε πιέσεις στην Wall Street και στην συνεδρίαση της Πέμπτης.

Αρνητικά πρόσημα επικρατούν και στις ευρωαγορές. Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,97% στις 5.965 μονάδες, ο DAX 0,46% στις 7.042 μονάδες, ενώ ο CAC 0,24% στις 3.965 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v