Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η οικονομία προβλημάτισε τη Wall Street

Περιορισμένου εύρους ρευστοποιήσεις στη Wall Street μετά τα κατώτερα των αναμενόμενων στοιχεία στην αγορά εργασίας. Πτώση για τα εμπορεύματα, κάτω από το υψηλό 2 ετών το πετρέλαιο. Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές.

Περιορισμένου εύρους ρευστοποιήσεις στη Wall μετά τα κατώτερα των αναμενόμενων στοιχεία στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας. Κάτω από το υψηλό 2 ετών το πετρέλαιο. Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές.

Αναλυτικά, σε ήπιες ρευστοποιήσεις προχώρησαν σήμερα οι επενδυτές στη Wall προκειμένου να κατοχυρώσουν κέρδη των τελευταίων συνεδριάσεων μετά τα νέα υψηλά δύο ετών των Dow και S&P.

Αφορμή για την σημερινή περιορισμένη πτώση των δεικτών στάθηκε η μεγαλύτερη της αναμενόμενης άνοδο στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας διαμορφώθηκαν στις 455.000, σε υψηλά επίπεδα Οκτωβρίου 2010.

Παράλληλα, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε τον Δεκέμβριο 1,1% έναντι 0,8% που ανέμεναν οι αναλυτές, ένδειξη αρνητική για τις πληθωριστικές πιέσεις στην αγορά.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της Canaccord Adams, Dave Rovelli, “Είναι απαράδεκτο. Ο μόνος λόγος που δικαιολογεί την αγορά μετοχών από τους επενδυτές είναι η προσδοκία μιας σειράς από θετικά εταιρικά αποτελέσματα το Q4 καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία ήταν κατώτερα των αναμενόμενων.»

Στο εταιρικό μέτωπο, με κέρδη 6% αντέδρασε η μετοχή της Marathon Oil μετά την ανακοίνωση της διοίκησης ότι η επιχείρηση διασπάται σε δύο εταιρίες, μία μέρα μετά την αντίστοιχη ανακοίνωση της ΙΤΤ (-3%).

Σημειώνεται ότι μετά το πέρας της συνεδρίασης θα ανακοινώσει αποτελέσματα ο τεχνολογικός κολοσσός της Intel (-0,2%).

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,75% στα 1.375 δολ/oz και αντίστοιχα το πετρέλαιο κινήθηκε πτωτικά 0,6% στα 91,33 δολ./βαρέλι.

Απώλειες για τους ενεργειακούς τίτλους Chevron και Exxon Mobil, 0,5% και 0,2% .

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής σημείωνε άνοδο 3% στα 1,74 δολάρια ενώ το δικαίωμα της ενισχύεται 1,3% στα 26,83 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με πτώση 0,20% στις 11.731,90 μονάδες, ο S&P 500 με απώλειες 0,17% στις 1.283,76 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 0,07% στις 2.735,29 μονάδες.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τα πρόσημα ήταν μικτά και επικράτησε νευρικότητα, ενώ μέσω των εξελίξεων στην κρίση χρεών της ευρωζώνης και της συνεδρίασης της ΕΚΤ για την πιστωτική πολιτική.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,44% χαμηλότερα στις 6.023 μονάδες, ο DAX με άνοδο 0,09% στις 7.075 μονάδες, ενώ ο CAC με κέρδη 0,75% στις 3.974 μονάδες.

Η αγορά της Ισπανίας απεκόμισε κέρδη 2,67%, μετά την επιτυχή δημοπρασία 5ετών ομολόγων ύψους 3 δισ. ευρώ. Επιτυχής θεωρήθηκε και η δημοπρασία 5ετών ομολόγων από την κυβέρνηση της Ιταλίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v