Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed, Κορέα και Δουβλίνο τρόμαξαν τη Wall

Η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, η γεωπολιτική ένταση στην Κορέα και η αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων ανάπτυξης του ΑΕΠ από τη Fed, πίεσαν σημαντικά χαμηλότερα τη Wall. Ισχυρές απώλειες στις ευρωαγορές.

Η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, η γεωπολιτική ένταση στην Κορέα και η αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων ανάπτυξης του ΑΕΠ από τη Fed, πίεσαν σημαντικά χαμηλότερα τη Wall.

Απουσία θετικών ειδήσεων, η Wall αφέθηκε στις διαθέσεις των πωλητών οι οποίοι προχώρησαν σε ισχυρές ρευστοποιήσεις προκειμένου να διασφαλίσουν τα κέρδη των τελευταίων ημερών.

Παραμένουν οι ανησυχίες στη Wall για ενδεχόμενη εξάπλωση της κρίσης χρέους και στα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης –μετά την νέα άνοδο των ομολόγων-και ιδιαίτερα της Πορτογαλίας και της Ισπανία ενώ στην Ιρλανδία η έκκληση για βοήθεια σε ΕΕ-ΔΝΤ έχει προκάλεσε πολιτική κρίση στη χώρα.

Παράλληλα η κρίση –πολεμική σύγκρουση- στην Κορεατική χερσόνησο εντείνει τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της IG Market, Dan Cook, για την νέα κρίση στη Κορέα, «Η αβεβαιότητα είναι μεγάλη και οι συνέπειες μπορεί να είναι τεράστιες, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να φεύγουν από τοποθετήσεις υψηλού ρίσκου.»

Επιπλέον η δημοσίευση των πρακτικών από τη Fed και η αναθεώρηση προς τα κάτω των εκτιμήσεων για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2010 και το 2011 καθώς και η πρόβλεψη ότι η ανεργία θα κυμανθεί υψηλότερα από όσο αρχικά προβλεπόταν, ενίσχυσαν τις πιέσεις στη Wall.

Στον αντίποδα η σημερινή ανακοίνωση της αναθεωρημένης μέτρησης του ΑΕΠ γ’ τριμήνου που διαμορφώθηκε στο 2,5%, ελαφρώς πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών δεν ήταν αρκετή για να ανακάμψει η χρηματιστηριακή αγορά ή έστω να περιορίσει τις απώλειες.

Στο εταιρικό μέτωπο θετικά κρίνουν οι αναλυτές τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου που ανακοίνωσε η Hewlett- Packard μετά το πέρας της χθεσινής συνεδρίασης με τον τίτλο να ενισχύεται οριακά στη Wall.

Στην αγορά εμπορευμάτων ανέκαμψε σήμερα 1,3%, η τιμή του χρυσού στα 1375 δολ./οz ενώ η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,5% στα 81,36 δολ. ανά βαρέλι μετά την άνοδο του δολαρίου σε υψηλό 2 μηνών έναντι του ευρώ.

Πτώση 2,1% για τη μετοχή της Chevron και 1,8% για την Exxon Mobil.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής σημείωνε πτώση 4,2% στο 1,80 δολάριο, ενώ το δικαίωμα της υποχωρεί 2,4% στα 25,97 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με απώλειες 1,27% στις 11.036,37 μονάδες, ο S&P 500 με πτώση 1,43% στις 1.180,73 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 1,46% στις 2.494,95 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διολίσθησαν επί τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, με «βουτιά» 28% για την Bank of Ireland, επιπλέον στην χθεσινή πτώση 19%.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 1,75% στις 5,581,28 μονάδες, ο DAX 1,72% στις 6.705 μονάδες, ενώ ο CAC 2,47% στις 3.724,42 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v