Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κέλτικη τίγρη προβλημάτισε τη Wall

Μικτά πρόσημα στη Wall καθώς παραμένουν οι ανησυχίες για την οικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη με αφορμή την προσφυγή της Ιρλανδίας στον μηχανισμό στήριξης Ε.Ε. - ΔΝΤ. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Μικτά πρόσημα στη Wall καθώς παραμένουν οι ανησυχίες για την οικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη με αφορμή την προσφυγή της Ιρλανδίας στον μηχανισμό στήριξης Ε.Ε. - ΔΝΤ. Κέρδη για Nasdaq. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Η αναμενόμενη προσφυγή της Ιρλανδίας στον μηχανισμό αρωγής της Ε.Ε. και του ΔΝΤ δεν κατάφερε τελικά να καθησυχάσει τις αγορές διεθνώς, καθώς εντείνονται οι φόβοι για ενδεχόμενη εξάπλωση της κρίσης χρέους στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης και ιδιαίτερα στην Ισπανία και στην Πορτογαλία.

Χαρακτηριστικό των ανησυχιών το γεγονός ότι σήμερα τερμάτισε το τριήμερο ανοδικό ράλι του ευρώ έναντι του δολαρίου, παρά τις διαβεβαιώσεις μελών του Eurogroup ότι με τη χορήγηση των δανείων η ιρλανδική κυβέρνηση θα καταφέρει να λύσει τα προβλήματα που παρουσιάζει ο τραπεζικός εγχώριος κλάδος.

Παράλληλα και η Moody’s προειδοποίησε ότι αναμένει μεγάλη υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ιρλανδίας μετά τα τελευταία γεγονότα.

Επιστρέφοντας στη Wall, σημαντικές πιέσεις ασκήθηκαν στον τραπεζικό κλάδο και ιδιαίτερα στη μετοχή της Goldman Sachs -πτώση 3,5%- έπειτα από έντονη φημολογία ότι ο όμιλος συμμετείχε σε υποθέσεις εσωτερικής πληροφόρησης.

Στον αντίποδα, ανοδικές τάσεις επικράτησαν στους κλάδους λιανικού εμπορίου, καθώς η αμερικανική αγορά ετοιμάζεται για την έναρξη της εορταστικής περιόδου με τον εορτασμό της Ημέρας των Ευχαριστιών, την Πέμπτη.

Επιπλέον, η μετοχή της Green Mountain Coffee Roasters ενισχύεται 18% λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, καθώς η διοίκηση ανακοίνωσε ότι θα επανεκδώσει τα μεγέθη των τελευταίων οικονομικών της χρήσεων.

Στην αγορά εμπορευμάτων, αντίθετες πορείες ακολούθησαν ο χρυσός και το πετρέλαιο. Συγκεκριμένα, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,4% στις διεθνείς αγορές στα 1358,1 δολ./οz, ενώ η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε μόλις 0,3% στα 81,72 δολ. ανά βαρέλι.

Απώλειες για τον ενεργειακό κλάδο στη Wall, με τη Chevron να σημειώνει πτώση 0,6% και την Exxon Mobil με απώλειες 0,8%.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής σημείωνε πτώση 6% στο 1,88 δολάριο, ενώ το δικαίωμα της υποχωρεί 2,7% στα 26,47 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με απώλειες 0,22% στις 11.178,58 μονάδες, ο S&P 500 με πτώση 0,16% στις 1.197,84 μονάδες και ο Nasdaq υψηλότερα 0,55% στις 2.532,02 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE έκλεισε τελικώς με απώλειες 0,91% στις 5.680,83 μονάδες, ο DAX 30 με πτώση 0,31% στις 6.822,05 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 χαμηλότερα 1,07% στις 3.818,89 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v