Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εντονες πιέσεις στην Wall λόγω Κίνας και Apple

Η ξαφνική αύξηση των κινεζικών επιτοκίων πιέζει τα χρηματιστήρια, ενώ η Wall επιβαρύνεται παραπάνω με τις απογοητευτικές προβλέψεις πωλήσεων της Apple (-5%). Στράφηκαν αρνητικά τα πρόσημα στις ευρωαγορές.

Η απόφαση της Κίνας να αυξήσει αιφνιδιαστικά τα επιτόκια προκαλεί πιέσεις στα χρηματιστήρια και το πετρέλαιο, ενώ ωθεί υψηλότερα την αξία του δολαρίου. Η δέσμευση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ. T. Geithner για διατήρηση του "ισχυρού δολαρίου" στηρίζει παραπάνω το αμερικανικό νόμισμα.

Στην Wall Street το κλίμα επιβαρύνεται επιπλέον από την απογοητευτική πρόβλεψη της Apple (-5%) για την μελλοντική κερδοφορία.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 1,28% στις 11.002 μονάδες, ο S&P 1,3% στις 1.169 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 1,64% στις 2.440 μονάδες.

Ο Dow Jones Industrial Average έκλεισε χθες με άνοδο στα υψηλότερα επίπεδα από τις 3 Μαΐου.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας αιφνιδίασε τους επενδυτές αυξάνοντας τα επιτόκια για πρώτη φορά σε σχεδόν τρία χρόνια, με μια κίνηση που καταδεικνύει τις ανησυχίες για τις ταχείες ανατιμήσεις των εγχώριων ενεργητικών και τον επίμονο πληθωρισμό.

Η Apple ανακοίνωσε μετά το χθεσινό κλείσιμο τις προβλέψεις για τις πωλήσεις των προϊόντων της, προκαλώντας απογοήτευση στους αναλυτές.

Τα τεχνολογικά προϊόντα, όπως το iPad, είναι ένα από τα μεγάλα «ατού» των αμερικανικών εξαγωγών και κάθε πρόβλεψη επιβράδυνσης των πωλήσεων προκαλεί υποβάθμιση στις προοπτικές ανάπτυξης όλης της οικονομίας.

Με πτώση αντιδρά και η μετοχή της ΙΒΜ μετά την ανακοίνωση για την τρίτη συνεχόμενη τριμηνιαία μείωση σε νέα συμβόλαια.

Τα μεγέθη της Coca-Cola Co. ήταν καλύτερα των αναμενόμενων.

Η Bank of America ανακοίνωσε αναπάντεχη ζημία, αλλά η μετοχή της ενισχύεται καθώς τα λειτουργικά κέρδη ήταν καλύτερα των αναμενόμενων.

Και ο τίτλος της Goldman Sachs Group ενισχύεται, καθώς τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου ήταν καλύτερα των αναμενόμενων.

Από το στατιστικό μέτωπο οι εξελίξεις είναι ήπιες. Ανακοινώθηκε ελαφρά, πλην όμως ανέλπιστη, αύξηση στις ανεγέρσεις νεόδμητων κατοικιών.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια απώλεσαν τα πρωινά τους κέρδη, μετά την αύξηση των κινεζικών επιτοκίων.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί αυτή την ώρα 0,24% στις 5.728 μονάδες, ο DAX 0,09% στις 6.510 μονάδες, ο CAC 0,16% στις 3.828 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v