Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Φορολογική αμνηστία ζητούν οι πολυεθνικές

Φορολογική αμνηστία ζητούν οι αμερικανικές πολυεθνικές εταιρείες για να υλοποιηθεί η επαναπατρισμός της ρευστότητας που βρίσκεται στο εξωτερικό και η οποια η JPMorgan αποτιμά στα 400 δισ. δολ.

ΗΠΑ: Φορολογική αμνηστία ζητούν οι πολυεθνικές
Φορολογική αμνηστία ζητούν οι αμερικανικές πολυεθνικές επιχειρήσεις προκειμένου να αποφασίσουν τον επαναπατρισμό κεφαλαίων ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι Financial Times αποκαλύπτουν έρευνα της JPMorgan βάσει της οποίας οι εταιρείες που μετέχουν στον S&P 500 – εξαιρουμένου του χρηματοοικονομικού κλάδου - έχουν στο εξωτερικό περίπου το 30%-40% της συνολικής τους ρευστότητας, η οποία μάλιστα αποτιμάται στα 1.000 δισ. δολ.

Το θέμα του επαναπατρισμού αυτών των κεφαλαίων έχει βρεθεί στο επίκεντρο της οικονομικής αλλά και της πολιτικής διαμάχης στις ΗΠΑ. Κατά την JPMorgan, το βασικό εμπόδιο είναι η φορολογία, η οποία θα αντιστοιχούσε στο 25%-35% των κεφαλαίων.

«Έχουμε ρευστότητα στο εξωτερικό και θα στηρίζαμε κίνηση επαναπατρισμού σε περίπτωση φορολογικής αμνηστίας» δήλωσε οικονομικός διευθυντής της General Electric, Keith Sherin στους Financial Times.

Προς το παρόν πάντως, η κυβέρνηση Obama φαίνεται πως δεν συμφωνεί, κάνοντας λόγο για δημιουργία κακού προηγούμενου. Αναλυτές παράλληλα, επισημαίνουν πως δεν είναι βέβαιο ότι ο επαναπατρισμός αυτής της ρευστότητας θα οδηγήσει σε περισσότερες επενδύσεις, γιατί θα πρέπει να συνεξεταστεί και το ύψος των δανειακών υποχρεώσεων αυτών των επιχειρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v