Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεταβλητότητα Wall Street στην λήξη τριμήνου

Μεταβλητότητα χαρακτηρίζει την τελευταία συνεδρίαση του, ανέλπιστα αποδοτικού, Σεπτεμβρίου στην Wall Street. Καλά στατιστικά αλλά και νευρικότητα λόγω ρευστοποιήσεων και window dressing.

Μεταβλητότητα χαρακτηρίζει την τελευταία συνεδρίαση του, ανέλπιστα αποδοτικού, Σεπτεμβρίου στην Wall Street.

Οι ευνοϊκές στατιστικές εκπλήξεις από το ΑΕΠ και την ανεργία, η καλή ψυχολογία χάρη στο +9% του Σεπτεμβρίου καθώς και "καλλωπισμός χαρτοφυλακίων" στην λήξη του τριμήνου, ενέπνευσαν θετικά πρόσημα στην Wall Street και τα κέρδη των βασικών δεικτών προσέγγισαν στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης το 1%.

Στη συνέχεια ωστόσο επικράτησαν ρευστοποιήσεις κερδών και πιέσεις κυρίως στον τεχνολογικό κλάδο, με αποτέλεσμα αυτή την ώρα ο δείκτης Dow Jones να υποχωρεί 0,54% στις 10.777 μονάδες, ο S&P 0,48% στις 1.140 μονάδες, ο Nasdaq 0,76% στις 2.358 μονάδες.

Οι επενδυτές αφομοιώνουν επίσης ένα μπαράζ ειδήσεων από την Ευρώπη, όπου η Ιρλανδία αποκάλυψε το αυξημένο κόστος διάσωσης του τραπεζικού κλάδου, ενώ η Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας.

Η ανακοίνωση πάντως της μείωσης των Γερμανών ανέργων τον Σεπτέμβριο και των ευνοϊκών στατιστικών στις ΗΠΑ, περιόρισαν τις πιέσεις στις ευρωαγορές.

Αναλυτικά, ο δείκτης FTSE υποχώρησε μόλις 0,37% στις 5.548,62 μονάδες, ο DAX 30 με απώλειες 0,29% στις 6.229,02 μονάδες και ο CAC 40 χαμηλότερα 0,59% στις 3.715,18 μονάδες.

Οσον αφορά τις στατιστικές ανακοινώσεις στις ΗΠΑ, τo AEΠ της αμερικανικής οικονομίας αναπτύχθηκε ελαφρώς ταχύτερα απ’όσο αναμενοταν στο β΄τρίμηνο, κατά 1,7%. Βεβαίως, η ανάπτυξη ήταν χαμηλότερη από το 3,7% του α΄τριμήνου.

Επιπλέον, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας μειώθηκε στους 453.000 την περασμένη εβδομάδα, ενώ ανακοινώθηκε και ανέλπιστη, μεγάλη, βελτίωση στον δείκτη μεταποίησης Σικάγο ΡΜΙ.

Ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ, Β. Bernanke θα τοποθετηθεί ενώπιον της τραπεζικής επιτροπής της Γερουσίας επί του σχεδίου νόμου χρηματοπιστωτικής ρύθμισης, και ενδεχομένως να υπάρξουν αντιδράσεις από τραπεζικούς τίτλους.

Ο δείκτης S&P 500 κλείνει τον Σεπτέμβριο με άνοδο 9% και πλέον. Η εμφάνιση των τελευταίων συνεδριάσεων του μήνα, εκτιμάται ότι βελτιώνεται και χάρη στις τακτοποιήσεις χαρτοφυλαίων από τους θεσμικούς επενδυτές (window dressing), πριν την λήξη του τριμήνου.

Κινητικότητα παρατηρείται στην μετοχή της American International Group (+3,9%), που σκιαγράφησε το πρόγραμμα αποπληρωμής του αμερικανικού δημοσίου.

Η μετοχή της Prudential Financial υποχωρεί 3,4% μετά την συμφωνία εξαγοράς δύο γιαπωνέζικων μονάδων από την AIG προς 4,2 δισ. δολ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v