Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωπαικές ανησυχίες στη Wall Street

Οι ανησυχίες για την πορεία ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας περιόρισαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall. Σε νέο ιστορικό υψηλό ο χρυσός. Άνοδος 2% για το πετρέλαιο. Πτώση στις ευρωαγορές.

Οι ανησυχίες για την πορεία ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας περιόρισαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall. Σε νέο ιστορικό υψηλό ο χρυσός. Άνοδος 2% για το πετρέλαιο. Πτώση στις ευρωαγορές.

Αναλυτικά, παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την κρίση χρεών στις περιφερειακές οικονομίες της Ευρωζώνης εν μέσω φημών για επερχόμενες υποβαθμίσεις ευρωπαϊκών οικονομιών από διεθνείς πιστοληπτικούς οίκους.

Αντίθετα, στήριξη στους δείκτες της Wall προσέφεραν οι αγορές τίτλων από διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων που προσπάθησαν να προσαρμόσουν τα χαρτοφυλάκιά τους ενόψει της λήξης του τριμήνου (Window dressing).

Ωστόσο, διατήρησε και σήμερα τα εντυπωσιακά κέρδη Σεπτεμβρίου ο δείκτης S&P, σχεδόν 9,1%, απόδοση που αν κρατηθεί και στην τελευταία αυριανή συνεδρίαση θα αποτελεί το μεγαλύτερο ράλι για το δείκτη από τον Σεπτέμβριο του 1939.

Επίσης, αρκετά στελέχη της Federal Reserve πραγματοποίησαν σήμερα ομιλίες για την οικονομική κατάσταση στις ΗΠΑ.

Ενδεικτικά, ο διοικητής της Fed Μινεάπολις κ. Narayana Kocherlakota, καθώς και ο διοικητής της Φιλαδέλφειας, C. Plosser , δήλωσαν ότι ο νέος γύρος αγορών ομολόγων από την Federal Reserve θα έχει μικρή επίδραση στην οικονομία.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο η μετοχή της Hewlett- Packard ενισχύθηκε 2% κατόπιν των ευοίωνων προβλέψεων για τις πωλήσεις του ομίλου το 2011.

Κέρδη σχεδόν 1,5% για τον τίτλο της BP καθώς ανακοίνωσε το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης του Ομίλου με τη δημιουργία μιας νέας μονάδας ασφαλείας.

Στην αγορά εμπορευμάτων, σε νέο ιστορικό υψηλό διαμορφώθηκε ο χρυσός και συγκεκριμένα στα 1.310,3 δολ. σημειώνοντας ημερήσια άνοδο 0,2%, ενώ η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές ενισχύθηκε σημαντικά κατά 2,2% στα 77,84 δολ./βαρέλι, μετά την μείωση στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ.

Άνοδος 0,2% για τον ενεργειακό τίτλο της Chevron και πτώση 1% για την Exxon Mobil.

Επιπλέον μετά τα 5ετή έντοκα γραμμάτια (χθες), αντίστοιχα σε ιστορικό χαμηλό διαμορφώθηκε και η απόδοση των 7ετών ομολόγων στη δημοπρασία του αμερικανικού δημοσίου της τάξεως των 29 δισ. δολαρίων. Αναλυτικά η απόδοση διαμορφώθηκε στο 1,89% ενώ η προσφορά καλύφθηκε 3,04 φορές.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής σημείωνε κέρδη 1,3% στα 2,33 δολάρια ενώ το δικαίωμα της υποχωρεί 0,8% στα 25,78 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με απώλειες 0,21% στις 10.835,28 μονάδες, ο S&P 500 με πτώση 0,26% στις 1.144,72 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 0,13% στις 2.376,56 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είχαν πτωτική εμφάνιση και σήμερα καθώς οι ανησυχίες για την κρίση χρεών στις περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης δεν ησυχάζουν, αλλά ορισμένες επιχειρηματικές ειδήσεις όπως και η ανέλπιστη βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Σεπτέμβριο, περιόρισαν τις πιέσεις.

Αναλυτικά, ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,16% χαμηλότερα στις 5.569,27 μονάδες, ο DAX 0,46% στις 6.246,92 μονάδες, ενώ ο CAC 0,67% στις 3.737,12 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v