Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στη Wall κόντρα στα deals

Απώλειες στη Wall παρά τα επιχειρηματικά deals καθώς παραμένει ο προβληματισμός των επενδυτών για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Διατηρείται σε ιστορικό υψηλό ο χρυσός στα 1.298 δολ./οz.

Απώλειες στη Wall παρά τα επιχειρηματικά deals καθώς παραμένει ο προβληματισμός των επενδυτών για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Διατηρείται σε ιστορικό υψηλό ο χρυσός στα 1.298 δολ./οz.

Μια σειρά από συγχωνεύσεις- εξαγορές δεν κατάφεραν τελικά να κρατήσουν σε θετικό πρόσημο τη Wall Street ενώ απουσίαζαν και οι σημαντικές μακροοικονομικές ειδήσεις που ίσως τόνωναν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών.

Συγκεκριμένα, η Wal-Mart (-0,9%) ανακοίνωσε ότι κατέθεσε μη δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά της ΝοτιοΑφρικανικής εταιρίας Massmart Holdings ενώ αντίστοιχα και η αεροπορική εταιρία Southwest Airlines (+9,5%) γνωστοποίησε την πρόθεσή της να εξαγοράσει την AirTran Holding έναντι 1,4 δισ. δολαρίων.

Παράλληλα ο κολοσσός καταναλωτικών προϊόντων Unilever ανακοίνωσε τη συμφωνία εξαγοράς της αμερικανικής Alberto Culver προς 3,7 δισ. δολάρια.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της Federated Investors, Phil Orlando, «παρακολουθούμε έναν πολύ ισχυρό κύκλο εξαγορών και συγχωνεύσεων εισηγμένων που σίγουρα είναι θετικός για την αγορά. Ωστόσο η χρηματιστηριακή αγορά δεν μπορεί να ενισχύεται σε κάθε συνεδρίαση σχεδόν 2%».

Αυτή είναι μία εξήγηση την οποία δεν υιοθετεί το σύνολο των αναλυτών. Μια δεύτερη εξήγηση είναι ότι η σημερινή υποβάθμιση από τη Moody’s της Ιρλανδικής τράπεζας Anglo Irish Bank, ουσιαστικά επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες των επενδυτών τόσο για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα όσο και ευρύτερα για την δυναμική της πορείας ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Επιπλέον, η σημερινή επιφυλακτική στάση των επενδυτών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στο έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για την τελική ανακοίνωση του Αμερικανικού ΑΕΠ β’ τριμήνου που θα κοινοποιηθεί την Πέμπτη.

Στην αγορά εμπορευμάτων αμετάβλητη σχεδόν διατηρήθηκε η τιμή του χρυσού στα 1.298 δολ./οz ενώ η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές υποχώρησε μόλις 0,2% στα 76,39 δολ./βαρέλι.

Οριακή άνοδος για τους ενεργειακούς τίτλους Chevron και Exxon Mobil, 0,25% και 0,1% αντίστοιχα.

Στην αγορά ομολόγων, σε ιστορικό χαμηλό διαμορφώθηκε η απόδοση στη δημοπρασία 2ετών χρεογράφων από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα από τη σημερινή δημοπρασία η κυβέρνηση άντλησε 36 δισ. δολάρια με απόδοση 0,44%.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής σημείωνε πτώση 3,7% στα 2,36 δολάρια και το δικαίωμα της υποχωρεί 0,2% στα 25,35 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με απώλειες 0,44% στις 10.812,12 μονάδες, ο S&P 500 με πτώση 0,57% στις 1.142,18 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 0,48% στις 2.369,77 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE έκλεισε με απώλειες 0,45% στις 5.573,42 μονάδες, ο DAX 30 με πτώση 0,31% στις 6.278,89 μονάδες και ο CAC 40 χαμηλότερα 0,43% στις 3.766,16 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v