Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ανεργία προβλημάτισε τη Wall Street

Πτώση στη Wall καθώς τα θετικά στοιχεία στην στεγαστική αγορά δεν κατάφεραν να περιορίσουν τις αρνητικές εντυπώσεις από την απροσδόκητη αύξηση στα επιδόματα ανεργίας. Νέο υψηλό για το χρυσό.

Πτώση στη Wall καθώς τα θετικά στοιχεία στην στεγαστική αγορά δεν κατάφεραν να περιορίσουν τις αρνητικές εντυπώσεις από την απροσδόκητη αύξηση στα επιδόματα ανεργίας. Νέο υψηλό για το χρυσό. 

Τα μικτά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα αν μη τι άλλο δίχασαν τους επενδυτές, με τους δείκτες της Wall να πελαγοδρομούν μεταξύ θετικών και αρνητικών προσήμων καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Αναλυτικά, η αναπάντεχη αύξηση στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, πίεσε σημαντικά χαμηλότερα τους δείκτες της Wall στην έναρξη της συνεδρίασης.

Ωστόσο, αργότερα, η ανακοίνωση αύξησης κατά 7,6% στις μεταπωλήσεις κατοικιών τον Αύγουστο- πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών- καθώς και η απροσδόκητη βελτίωση του δείκτη οικονομικής δραστηριότητας Leading Indicator κατά 0,3% την ίδια περίοδο, τόνωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών και ώθησαν τη Wall σε θετικό έδαφος.

Όπως όμως υποστήριξε ο πρόεδρος της Chase Investment Council, “Σήμερα είχαμε θετικές ειδήσεις από την στεγαστική αγορά και την ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα αλλά παραμένει η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας".

Αντίστοιχα, ο αναλυτής της Webb Financial Group, Gary Webb τόνισε ότι «οι επενδυτές πλέον γνωρίζουν ότι κάθε φορά που υπάρχει μια θετική είδηση στην στεγαστική αγορά, το πολύ σε δύο μέρες θα υπάρχει και μία αρνητική».

Την συγκεκριμένη άποψη, αν και ελαφρώς ειρωνική, φάνηκε σήμερα να συμμερίζεται η πλειοψηφία των επενδυτών καθώς η Wall γρήγορα απώλεσε τα κέρδη στους δείκτες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, οι αμφιβολίες για την πορεία ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας ώθησαν την τιμή του χρυσού σε νέο ιστορικό υψηλό στα 1.296,3 $/oz, μια ανάσα ουσιαστικά από το ψυχολογικό φράγμα των 1.300 δολ.

Παράλληλα η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές ενισχύθηκε 0,7%, στα $75,18/βαρέλι με τους ενεργειακούς τίτλους Chevron και Exxon Mobil να υποχωρούν 1% και 0,7% αντίστοιχα..

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής σημείωνε πτώση 1,6% στα 2,44 δολάρια και το δικαίωμα της ενισχύεται 0,3% στα 24,7 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με απώλειες 0,72% στις 10.662,42 μονάδες, ο S&P 500 με πτώση 0,83% στις 1.124,83 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 0,32% στις 2.327,08 μονάδες.

Στην Ευρώπη η στατιστική εικόνα ήταν δυσμενής μετά την ανακοίνωση του δείκτη PMI υπηρεσιών και μεταποίησης, που σημείωσε την μεγαλύτερη πτώση από τον Νοέμβριο 2008, αλλά και την συρρίκνωση 1,2% του ιρλανδικού ΑΕΠ.

Οι ειδήσεις λειτούργησαν ως έναυσμα ρευστοποιήσεων στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αρκετά των οποίων θεωρούνται τεχνικώς «υπεραγορασμένα» και ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,09% χαμηλότερα στις 5.547,08 μονάδες, ο DAX με πτώση 0,38% στις 6.184 μονάδες, ο CAC 40 χαμηλότερα 0,65% στις 3.710 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v