Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η οικονομία έδωσε ώθηση στη Wall

Τα καλύτερα των αναμενόμενων μακροοικονομικά στοιχεία τόσο για την αγορά εργασίας όσο και για την στεγαστική αγορά στις ΗΠΑ, οδήγησαν σε δεύτερη διαδοχική άνοδο τους δείκτες στη Wall Street.

Τα καλύτερα των αναμενόμενων μακροοικονομικά στοιχεία τόσο στην αγορά εργασίας όσο και στην στεγαστική αγορά, οδήγησαν σε δεύτερη διαδοχική άνοδο τους δείκτες στη Wall. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Αναλυτικά στην αγορά εργασίας, ο αριθμός των αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, μειώθηκε κατά 6.000 αιτήσεις στις 472.000 ενώ στην στεγαστική αγορά, τα προσύμφωνα πώλησης κατοικιών αυξήθηκαν τον Ιούλιο κατά 5,2%.

Αντίστοιχα και στο λιανικό εμπόριο οι πωλήσεις αυξήθηκαν 3,2% τον Αύγουστο έναντι 2,8% τον προηγούμενο μήνα.

Ωστόσο όπως επισημαίνει ο αναλυτής της Williams Capital Group, Stephen Carl, “Ο σημερινός τζίρος της συνεδρίασης ήταν «αναιμικός» καθώς αυτή την εβδομάδα, αρκετοί σημαντικοί παίχτες του χρηματιστηρίου απουσιάζουν σε διακοπές. Παράλληλα, επισημαίνει, ότι παραμένει θολό το τοπίο όσον αφορά την οικονομική ανάκαμψη και οι επενδυτές διστάζουν να τοποθετηθούν δυναμικά στη Wall.”

Υπενθυμίζεται, ότι την Παρασκευή θα ανακοινωθούν τα στοιχεία ανεργίας, τα οποία αναμένεται να καθορίσουν την τάση στην αυριανή συνεδρίαση καθώς ενδεχόμενη πτώση του δείκτη ανεργίας θα απομακρύνει εν μέρει τις ανησυχίες για την δυναμική της αμερικανικής οικονομίας.

Μετά τα καλά στοιχεία από το λιανικό εμπόριο, η μετοχή της J.C. Penney ενισχύθηκε 3,3%, της Wal-Mart 1% ενώ και η Costco Wholesale αποκόμισε κέρδη κοντά 1,2%.

Από το μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων στις ΗΠΑ, η βελτιωμένη πρόταση εξαγοράς της Hewllet- Packard προς την 3Par όχι μόνο φαίνεται να κερδίζει τις προτιμήσεις των μελών του ΔΣ της εταιρίας αλλά και υποχρέωσε τη Dell να αποσύρει της πρότασής της.

Επιπλέον, η Burger King Holdings (+24%) έκανε αποδεκτή την πρόταση εξαγοράς της 3G Capital προς 24 δολ. ανά μετοχή ή περίπου 3,26 δισ. δολάρια. Η συμφωνία φέρει 46% premium σε σχέση με το κλείσιμο του τίτλου της Νο 2 αλυσίδας fast food των ΗΠΑ την ημέρα πριν κοινοποιηθεί η συμφωνία.

Στην αγορά εμπορευμάτων, σε υψηλό δύο μηνών αναρριχήθηκε σήμερα η τιμή του χρυσού στα 1.258,30 δολ./οz, ενώ η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε και σήμερα (δεύτερη διαδοχική ημέρα) 1,5% στα 75,02 δολ./βαρέλι.

Κέρδη 0,75% και 0,2% για τους ενεργειακούς τίτλους Chevron και Exxon Mobil, αντίστοιχα.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής σημείωνε άνοδο 5,8% στα 2,78 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της ενισχύεται 1% στα 24,28 δολάρια. Απώλειες 0,5% για το ADR του ΟΤΕ, στα 3,5 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με άνοδο 0,49% στις 10.320,10 μονάδες, ο S&P 500 με κέρδη 0,91% στις 1.090,10 μονάδες και ο Nasdaq υψηλότερα 1,06% στις 2.200,01 μονάδες.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο του ευρώ στο 1%- όπως αναμενόταν- και έδωσε παράταση στους μηχανισμούς ρευστότητας, προκειμένου να προσφέρει στήριξη στις τράπεζες και την οικονομία.

Κατόπιν τούτου ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο έκλεισε με οριακή άνοδο 0,09% στις 5.371,04 μονάδες, ο DAX αμετάβλητος στις 6.083,85 μονάδες, ενώ ο CAC με άνοδο 0,21% στις 3.631,43 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v