Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Ξέφρενη" άνοδος στη Wall Street

Τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία στον κλάδο της μεταποίησης τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε Ευρώπη και Ασία, ώθησαν υψηλότερα έως και 3% τους δείκτες της Wall. Ισχυρά κέρδη σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη.

Τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία στον κλάδο της μεταποίησης τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε Ευρώπη και Ασία, ώθησαν υψηλότερα έως και 3% τους δείκτες της Wall ενώ ο Dow σημείωσε την μεγαλύτερη άνοδο από τις 7 Ιουλίου. Ισχυρά κέρδη και στις ευρωαγορές.

Αναλυτικά, η απροσδόκητη βελτίωση του δείκτη μεταποίησης ISM στις ΗΠΑ τον Αύγουστο στο 56,3 έναντι 52,7 που ανέμεναν οι αναλυτές, εκτόξευσε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall καθώς έστω και προσωρινά, καθησύχασε τις ανησυχίες για την πορεία οικονομικής ανάκαμψης τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επενδυτική αισιοδοξία είχε προηγουμένως τονωθεί και από τα θετικά στοιχεία μεταποίησης που ανακοινώθηκαν τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία (Κίνα, Ινδία).

Ωστόσο και παρά τον σημερινό ενθουσιασμό το νέο ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώνεται στα στατιστικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη και αφορούν την «πολύπαθη» αγορά εργασίας στις ΗΠΑ τον Αύγουστο.

Στον αντίποδα, οι κατασκευαστές αυτοκινήτου General Motors και Ford, ανακοίνωσαν μείωση μεγαλύτερη της αναμενόμενης στις πωλήσεις Αυγούστου, με τους αναλυτές να σημειώνουν ότι η αυτοκινητοβιομηχανία στις ΗΠΑ οδηγείται (καθώς αναμένονται και άλλες εταιρικές ανακοινώσεις) στον χειρότερο Αύγουστο των τελευταίων 28 ετών.

Παράλληλα, η Bank of America προχώρησε σε υποβάθμιση των προβλέψεων ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας τόσο το 2010 όσο και το 2011. Συγκεκριμένα ο τραπεζικός όμιλος εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ για φέτος θα διαμορφωθεί στο 2,6% από 2,7% προηγουμένως και το 2011 μόλις στο 1,8%.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η μετοχή της Burger King κατέγραψε άνοδο 15% μετά από δημοσιεύματα ότι ο κολοσσός στον χώρο των fast-food συζητά την εξαγορά του από εταιρίες private-equity.

Η μετοχή της εταιρίας μεταλλευτικού εξοπλισμού Joy Global ενισχύθηκε 5,3% μετά την αναβάθμιση των στόχων κερδών της.

Ιδιαίτερα έντονη κινητικότητα παρατηρήθηκε και στην μετοχή της Apple (+2,9%), που φιλοξενεί συμπόσιο στο οποίο αναμένεται να επιδείξει το νέο προϊόν iPod Touch και ίσως και άλλα προϊόντα.

Σημειώνεται ότι οι Borders Group και η H.J. Heinz περιλαμβάνονται στις επιχειρήσεις που ανακοινώνουν σήμερα αποτελέσματα τριμήνου.

Στην αγορά εμπορευμάτων, ισχυρή άνοδος 2,9%, για την τιμή του πετρελαίου, στα 73,98 δολ./βαρέλι, παρά την μεγάλη αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ, με τους ενεργειακούς τίτλους Chevron και Exxon Mobil να ενισχύονται 3,5% και 2,9% αντίστοιχα.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής σημείωνε άνοδο 5,3% στα 2,6 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της ενισχύεται 3% στα 24,07 δολάρια. Κέρδη 3,7% για το ADR του ΟΤΕ, στα 3,48 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με άνοδο 2,54% στις 10.296,47 μονάδες, ο S&P 500 με κέρδη 2,95% στις 1.080,29 μονάδες και ο Nasdaq υψηλότερα 2,97% στις 2.176,84 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 2,7% στις 5.366 μονάδες, ο DAX 2,68% στις 6.083 μονάδες, ενώ ο CAC με άνοδο 3,81% στις 3.623 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v