Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Πρώτος Αυγουστος με πτώση από το ΄05

Μικτά πρόσημα στη Wall παρά τα καλά οικονομικα στοιχεία και την πρόθεση της Fed να παρέμβει με νέα μέτρα στήριξης. Οι μεγαλύτερες απώλειες Αύγουστου των τελευταίων 9 ετών. Βουτιά 4% για το πετρέλαιο.

Μικτά πρόσημα στη Wall παρά τα καλά μακροοικονομικά στοιχεία και την πρόθεση της Fed να παρέμβει με νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας. Μηνιαίες απώλειες 4,3% για Dow, 4,8% για S&P και 6,2% για Nasdaq. Βουτιά 4% για το πετρέλαιο.

Αναλυτικά, η ανέλπιστη βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος τον Αύγουστο στις ΗΠΑ μαζί με την άνοδο 1% του δείκτη τιμών κατοικιών S&P/ CaseShiller -ένδειξη τόνωσης στη ζήτηση κατοικιών- ενίσχυσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης.

Όπως, όμως σημειώνει ο αντιπρόεδρος της MF Global, Nick Kalivas, "η καταναλωτική εμπιστοσύνη ήταν καλύτερη απ’ όσο αναμενόταν αλλά παραμένει το πρόβλημα της υψηλής ανεργίας και της αδύναμης οικονομίας."

Παράλληλα, ο δείκτης μεταποίησης PMI του Σικάγο υποχώρησε στις 56,7 μονάδες τον Αύγουστο, μείωση που δεν εξέπληξε τους αναλυτές.

Ωστόσο η δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης της Fed γύρισε το κλίμα στη Wall καθώς μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι η Κεντρική τράπεζα θα πρέπει να λάβει μέτρα στήριξης  όταν οι προοπτικές της οικονομίας αποδυναμωθούν περαιτέρω.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, οι φήμες για προσφορά στην αλυσίδα λιανικής πολυτελών ρούχων Saks Inc. προκάλεσαν ράλι τιμών σχεδόν 20% στην μετοχή ενώ ο τίτλος της Dollar General αντέδρασε με άνοδο 1% στα αποτελέσματα αύξησης των καθαρών κερδών 51%.

Επιπλέον, η Deere & Co. ενισχύεται 0,3% μετά την ανακοίνωση ότι θα πωλήσει τις επιχειρήσεις αιολικής ενέργειας στην Exelon Corp.

Στην αγορά εμπορευμάτων, βουτιά 4% (πτώση 8,9% τον Αύγουστο), σημείωσε η τιμή του πετρελαίου, στα 71,72 δολ./βαρέλι με τους ενεργειακούς τίτλους Chevron και Exxon Mobil να κινούνται σταθεροποιητικά, +0,15% και -0,1% αντίστοιχα.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής σημείωνε πτώση 1,6% στα 2,53 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της ενισχύεται 0,9% στα 23,46 δολάρια. Κέρδη 0,3% για το ADR του ΟΤΕ, στα 3,39 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με άνοδο 0,05% στις 10.014,72 μονάδες, ο S&P 500 με κέρδη 0,04% στις 1.049,33 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 0,24% στις 2.114,03 μονάδες.

Στις υπόλοιπες αγορές, το χρηματιστήριο του Τόκιο βούλιαξε 3,6% καθώς η προηγούμενη κίνηση της κεντρικής τράπεζας για αύξηση των φθηνών δανείων στις εμπορικές τράπεζες, δεν κατάφερε να συγκρατήσει την άνοδο του ιαπωνικού νομίσματος, το οποίο παραμένει σε υψηλά 15 ετών έναντι του δολαρίου.

Ακολουθώντας την μεγάλη πτώση στο αμερικανικό χρηματιστήριο την Δευτέρα και την Ασία το πρωί της Τρίτης, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης, αλλά η θετική στροφή της Wall στην έναρξη της συνεδρίασης, περιόρισε αισθητά τις πρωινές απώλειες.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με κέρδη 0,17% στις 5.210 μονάδες, ο DAX με άνοδο 0,22% στις 5.925 μονάδες, ενώ ο CAC 0,11% υψηλότερα στις 3.490 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v