Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα macro "κρατούν" τις 10.000 του Dow

Οι ευνοϊκές "εκλάμψεις" στα αμερικανικά στατιστικά μεγέθη περιορίζουν τις πιέσεις στην Wall Street και βοηθούν τον Dow Jones στη μάχη διατήρησης των 10.000 μονάδων. Απώλειες σε Ασία, ευρωαγορές.

Η ευνοϊκή «έκλαμψη» στα αμερικανικά macro περιορίζει τις πιέσεις στην Wall Street, όπου πάντως στο επίκεντρο παραμένουν οι φόβοι για «διπλή ύφεση» των ΗΠΑ.

Ο δείκτης Dow Jones αγωνίζεαι να διατηρήσει το ψυχολογικο φράγμα των 10.000 μονάδων και κινείται αυτή την ώρα με άνοδο 0,26% στις 10.034 μονάδες, ενώ ο S&P κερδίζει 0,2% στις 1.051 μονάδες, και ο Nasdaq 0,17% στις 2.123 μονάδες.

Στις αγορές εξακολουθούν να κυριαρχούν οι φόβοι ότι η αμερικανική οικονομία, η ισχυρότερη στον πλανήτη, «γλιστράει» και πάλι σε ύφεση, ασκεί έντονες πιέσεις στα ριψοκίνδυνα ενεργητικά, όπως οι μετοχές και ωθεί όλο περισσότερους επενδυτές στα «καταφύγια.»

Το καθεστώς του καταφυγίου εξακολουθεί να ευνοεί ιδιαίτερα το ιαπωνικό γεν, που παραμένει σε υψηλά 15 ετών έναντι του δολαρίου. Το χρηματιστήριο του Τόκιο βούλιαξε σήμερα 3,6% καθώς η προηγούμενη κίνηση της κεντρικής τράπεζας για αύξηση των φθηνών δανείων στις εμπορικές τράπεζες, δεν κατάφερε να συγκρατήσει την άνοδο του ιαπωνικού νομίσματος.

Όλα τα βλέμματα είναι επικεντρωμένα στις στατιστικές ανακοινώσεις αυτής της εβδομάδας, που περιλαμβάνουν τα κρίσιμα στοιχεία για την αγορά εργασίας αλλά και κατοικίας στις ΗΠΑ.

Σήμερα, είναι ευνοϊκή η επίδραση των στατιστικών ανακοινώσεων. Το καταναλωτικό κλίμα βελτιώθηκε ελαφρώς τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το ιδιωτικό ινστιτούτο οικονομικών ερευνών Conference Board, ενώ ο δείκτης τιμών κατοικιών S&P/CaseShiller αυξήθηκε αισθητά 1% τον Ιούνιο. Ο δείκτης μεταποίησης ΡΜΙ του Σικάγο υποχώρησε ελαφρώς στο 56,7 τον Αύγουστο.


Αργότερα, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον και η κοινοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve.

Η τιμή του πετρελαίου, που θεωρείται «βαρόμετρο» της οικονομικής κατάστασης στον πλανήτη, χάνει σχεδόν 1 δολάριο στα 73,72 δολ.

Στο επιχειρηματικό πεδίο, οι φήμες για προσφορά στην αλυσίδα λιανικής πολυτελών ρούχων Saks Inc. προκαλούν ράλι τιμών σχεδόν 30% στην μετοχή.

Ο τίτλος της Dollar General αντιδρά με άνοδο στα αποτελέσματα αύξησης καθαρών κερδών 51%.

Η Deere & Co. υποχωρεί 0,8% μετά την ανακοίνωση ότι θα πωλήσει τις επιχειρήσεις αιολικής ενέργειας στην Exelon Corp.

Ακολουθώντας την μεγάλη πτώση στην Wall Street χθες και την Ασία το πρωί, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,72% στις 5.163 μονάδες, ο DAX 0,7% στις 5.871 μονάδες, ενώ ο CAC 0,95% στις 3.453 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v