Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΕΠ και Bernanke έδωσαν φτερά στη Wall

Η μικρότερη της αναμενόμενης αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ και οι διαβεβαιώσεις Bernanke, αναπτέρωσαν το ηθικό των επενδυτών στη Wall και ώθησαν υψηλότερα τους δείκτες.

Η μικρότερη της αναμενόμενης αναθεώρηση (προς τα κάτω) του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ και οι διαβεβαιώσεις Bernanke, αναπτέρωσαν το ηθικό των επενδυτών στη Wall και ώθησαν υψηλότερα τους δείκτες. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Εβδομαδιαίες απώλειες 0,6% για τον Dow, 0.7% για τον S&P και 1,2% για τον Nasdaq.

Πάνω από τις 10.000 μονάδες βρέθηκε σήμερα ο Dow καθώς η β’ εκτίμηση του υπουργείου εμπορίου για τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας διέψευσε τους φόβους των αναλυτών για σημαντική κατρακύλα της ανάπτυξης στις ΗΠΑ το β΄τρίμηνο.

Συγκεκριμένα η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,6% στο β΄τρίμηνο του έτους έναντι 1,4% που ανέμεναν οι αναλυτές. Σημειώνεται ότι το α’ τρίμηνο η αμερικανική παραγωγή είχε αυξηθεί 2,4%.

Παράλληλα, η διαβεβαίωση Bernanke ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε περισσότερα βήματα τόνωσης της αμερικανική οικονομίας φαίνεται να καθησυχάζει ως ένα βαθμό τις ανησυχίες των επενδυτών για τις εγχώριες οικονομικές εξελίξεις.

Από πλευράς εταιρικών ειδήσεων, τρόμαξε την αγορά η διοίκηση της Intel η οποία χαμήλωσε τους στόχους πωλήσεων και περιθωρίων κέρδους στο γ’ τρίμηνο εξαιτίας της υποτονικής ζήτησης για προσωπικούς υπολογιστές στις ώριμες αγορές.

Μετά την ανακοίνωση του τεχνολογικού κολοσσού, ήταν τόσο έντονες οι διακυμάνσεις της μετοχής της Intel, που η διοίκηση του χρηματιστηρίου προχώρησε σε προσωρινή διακοπή των συναλλαγών της, προκειμένου να προστατέψει τους επενδυτές.

Κέρδη για τη μετοχή της Dell μετά την αναβάθμιση της προσφοράς εξαγοράς της 3Par στα επίπεδα της ανταγωνιστικής προσφοράς της Hewlett- Packard.

Άνοδος 1,8% για τη μετοχή της Dell και 1,5% για την Intel μετά την αρχική αναταραχή.

Σημαντικά κέρδη και για τον τίτλο της Tiffany & Co που ανακοίνωσε καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα β’ τριμήνου.

Στην αγορά εμπορευμάτων, τρίτη διαδοχική άνοδος 2,5%, για την τιμή του πετρελαίου, στα 75,17 δολ./βαρέλι με τους ενεργειακούς τίτλους Chevron και Exxon Mobil να ενισχύονται 1,7% και 1,6% αντίστοιχα.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής σημείωνε άνοδο 6 % στα 2,65 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της ενισχύεται 3% στα 22,76 δολάρια. Κέρδη 1,1% για το ADR του ΟΤΕ, στα 3,49 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με άνοδο 1.65% στις 10.150,65 μονάδες, ο S&P 500 με κέρδη 1.66% στις 1.064,59 μονάδες και ο Nasdaq υψηλότερα 1.65% στις 2.153,63 μονάδες.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 0,89% στις 5.201,56 μονάδες, ο DAX με κέρδη 0,65% στις 5.951,17 μονάδες, και ο CAC 40 υψηλότερα 0,93% στις 3.507,44 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v