Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψαν οι φόβοι για την οικονομία στη Wall

Απώλειες άνω του 1% για τους δείκτες στη Wall, με τον Dow λίγο πάνω από τις 10.000, καθώς παραμένουν οι ανησυχίες για την οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ παρά τη μικρή βελτίωση στο εισόδημα των Αμερικανών.

Απώλειες άνω του 1% για τους δείκτες στη Wall, με τον Dow λίγο πάνω από τις 10.000 μονάδες, καθώς παραμένουν οι ανησυχίες για την οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ παρά τη μικρή βελτίωση στο εισόδημα των Αμερικανών. Πτώση στις ευρωαγορές.

Συγκεκριμένα, η μικρή αύξηση τόσο στο εισόδημα (0,2%) όσο και στις προσωπικές δαπάνες (0,4%) των Αμερικανών τον Ιούλιο –εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών – δεν ικανοποίησε τους επενδυτές.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Miller Tabak & Co, Dan Greenhaus, «Από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάτι να μας ωθήσει προς τα πάνω… θα συνεχίσουμε ακάθεκτοι την πορεία μας προς τα κάτω. Στο μόνο που ελπίζουμε είναι τα μακροοικονομικά στοιχεία να σταθεροποιηθούν ώστε να σταματήσει η πτωτική τάση των μετοχών».

Υπενθυμίζεται πως μόλις την Παρασκευή, ο Κεντρικός Τραπεζίτης των ΗΠΑ, Ben Bernanke σε ομιλία του στο Jackson Hole, διαβεβαίωσε ότι η Fed θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να τονωθεί η εγχώρια οικονομική δραστηριότητα.

Στο πνεύμα αυτό και η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε σήμερα την παροχή επιπλέον ρευστότητας στην αγορά ωθώντας των Ιαπωνικό χρηματιστηριακό γενικό δείκτη υψηλότερα 1,8%.

Από πλευράς εταιρικών ειδήσεων η ανακοίνωση επαναγοράς μετοχών από τη διοίκηση της Hewlett- Packard κράτησε σε θετικό πρόσημο τον τίτλο καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Επιπλέον, ο τίτλος της Genzyme Corp. αντέδρασε με άνοδο 3,4% στην απόρριψη της προσφοράς εξαγοράς από την Sanofi-Aventis, ενώ η Cogent εκτινάσσεται 20% μετά την είδηση ότι θα την εξαγοράσει η 3Μ.

Στην αγορά εμπορευμάτων, πτώση 0,6%, σημείωσε η τιμή του πετρελαίου, στα 74,70 δολ./βαρέλι με τους ενεργειακούς τίτλους Chevron και Exxon Mobil να υποχωρούν 1,2% και 1,1% αντίστοιχα.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής σημείωνε πτώση 3,4% στα 2,54 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της ενισχύεται 1,1% στα 23,28 δολάρια. Απώλειες 3,6% για το ADR του ΟΤΕ, στα 3,39 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με απώλειες 1.39% στις 10.009,73 μονάδες, ο S&P 500 με πτώση 1.47% στις 1.048,92 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 1.56% στις 2.119,97 μονάδες.

Ανοδικές τάσεις επικρατούσαν το πρωί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, χάρη στην έντονη δραστηριότητα σε εξαγορές και συγχωνεύσεις και τις καλές στατιστικές ανακοινώσεις στην Ευρώπη.

Ωστόσο τα αρνητικά πρόσημα από την άλλη όχθη του Ατλαντικού επέφεραν κάποιες πιέσεις στους ευρωπαϊκούς δείκτες και ο DAX στη Φρανκφούρτη έκλεισε με πτώση 0,65% στις 5.912 μονάδες, ενώ ο CAC στο Παρίσι 0,58% στις 3.487 μονάδες.

Η αγορά του Λονδίνου παρέμεινε κλειστή λόγω αργίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v