Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρίδι η οικονομία για τη Wall Street

Τα στοιχεία από την οικονομία επιβεβαιώνουν ότι η ανάκαμψη στις ΗΠΑ κινδυνεύει με στασιμότητα και ωθούν χαμηλότερα τους βασικούς δείκτες στην Wall Street. Πτώση σε Παρίσι και Φρανκφούρτη.

Και η σημερινή στατιστική ανακοίνωση για την αμερικανική οικονομία επιβεβαιώνει ότι η ανάκαμψη κινδυνεύει με στασιμότητα και πιέζει χαμηλότερα τους βασικούς δείκτες στην Wall Street.

Οι δηλώσεις και κινήσεις κορυφαίων κεντρικών τραπεζών προς την κατεύθυνση της περαιτέρω βελτίωσης της ρευστότητας, περιορίζει πάντως τις πιέσεις, ενώ θετικά επιδρά και η δραστηριότητα σε εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,37% στις 10.1123 μονάδες, ο S&P 0,26% στις 1.061 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 0,48% στις 2.143 μονάδες.

Η αναλογία των κερδισμένων / χαμένων μετοχών είναι μια προς δύο στο New York Stock Exchange, όπου ο όγκος συναλλαγών ανέρχεται στις 158 εκατ. μετοχές.

Η μετοχή της Hewlett-Packard ενισχύεται 3% μετά την ανακοίνωση επαναγοράς μετοχών.

Ο τίτλος της Genzyme Corp. αντιδρά με άνοδο 3,6% στην αποκρουση της προσφοράς εξαγοράς από την Sanofi-Aventis, ενώ η Cogent εκτινάσσεται 20% μετά την είδηση ότι θα την εξαγοράσει η .

Από το μακροοικονομικό πεδίο, ανακοινώθηκε πολύ μικρή βελτίωση στο εισόδημα και την κατανάλωση των Αμερικανών, που είχαν μείνει στάσιμα τον προηγούμενο μήνα.

Ο επικεφαλής της Fed κ. Ben Bernanke δήλωσε την Παρασκευή από το συμπόσιο στο Τζάκσον Χόουλ, ότι η κεντρική τράπεζα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για την τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης.

Η απόφαση εξάλλου της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας να παραχωρήσει επιπλέον ρευστότητα στην αγορά «επιβεβαιώνει» τις δηλώσεις του Αμερικανού κεντρικού τραπεζίτη, καθώς δείχνει ότι οι χρηματοοικονομικές Αρχές των μεγάλων οικονομιών, είναι αποφασισμένες να προσφέρουν στήριξη.

Η απόφαση της BoJ για επιπλέον χαλάρωση της πιστωτικής πολιτικής στήριξε τον δείκτη Nikkei στο Τόκιο σε άνοδο 1,8% και σε άνοδο τους διεθνείς χρηματιστηριακούς δείκτες.

Ανοδικές τάσεις επικρατούσαν το πρωί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, χάρη στην έντονη δραστηριότητα σε εξαγορές και συγχωνεύσεις και τις καλές στατιστικές ανακοινώσεις στην Ευρώπη.

Ωστόσο τα αρνητικά πρόσημα από την άλλη όχθη του Ατλαντικού επέφεραν κάποιες πιέσεις στους ευρωπαϊκούς δείκτες και ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη έκλεισε με πτώση 0,65% στις 5.912 μονάδες, ενώ ο CAC στο Παρίσι 0,58% στις 3.487 μονάδες.

Η αγορά του Λονδίνου παρέμεινε κλειστή λόγω αργίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v