Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διευρύνονται οι απώλειες στη Wall λόγω ανεργίας

Αρνητική ήταν η ανάγνωση των κρίσιμων μεγεθών για την απασχόληση στην Wall Street, ενώ το κλίμα δεν βοηθούν και οι εκτιμήσεις του J. Stiglitz για την ανάπτυξη της οικονομίας. Πτώση στις ευρωαγορές.

Αρνητική ήταν η ανάγνωση των κρίσιμων μεγεθών για την απασχόληση στην Wall Street και οι μετοχές κινούνται πτωτικά.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 1,27% στις 10.539 μονάδες, ο S&P 1,32% στις 1.110 μον., ενώ ο Nasdaq 1,3% στις 2.263 μονάδες.

Αν και το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε στο 9,5% ανακοινώθηκε μεγάλη πτώση στα μισθολόγια πλην του αγροτικού τομέα, επιβεβαιώνοντας την επιβράδυνση στην ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Οι κυκλικές μετοχές υφίστανται πιέσεις και η Wells Fargo, η General Electric και η Berkshire Hathaway εμφανίζουν απώλειες 1% και πλέον εξαιτίας των ενδείξεων της οικονομικής επιβράδυνσης.

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Joseph E. Stiglitz δήλωσε ότι η αμερικανική ανάκαμψη είναι «αναιμική» και ζήτησε δεύτερο κύκλο οικονομικής στήριξης με «καλύτερο σχεδιασμό.»

Τα μεγέθη για την απασχόληση θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για την εκτίμηση της κατάστασης της αμερικανικής οικονομίας, η οποία εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης της ανάπτυξης το τελευταίο διάστημα.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα στοιχεία θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση της πιστωτικής πολιτικής της Federal Reserve. Η Fed συνεδριάζει την ερχόμενη Τρίτη και, αν δεν είναι ικανοποιημένη από τους ρυθμούς ανάπτυξης, πιθανολογείται να παραχωρήσει περαιτέρω μέτρα τόνωσης της ρευστότητας στην αγορά χρήματος.

Κατά τα λοιπά, θετικά αντιδρά η American International Group στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και την δήλωση ότι θα ξεκινήσει συνομιλίες για την αποδέσμευση από την κυβέρνηση.

Η Berkshire Hathaway θα ανακοινώσει αποτελέσματα μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρουσίαζαν σταθεροποιητική εικόνα, μέχρι την ανακοίνωση της αμερικανικής ανεργίας, που ώθησε τους δείκτες χαμηλότερα.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε 0,62% στις 5.332,39 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη με πτώση 1,17% στις 6.259,63 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 χαμηλότερα 1,28% στις 3.716 μονάδες.

Το ευρώ ενισχύθηκε πάνω από το 1,33 δολάριο μετά την ανακοίνωση των αμερικανικών μετοχών, ενώ το δολάριο επέστρεψε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο έναντι του γεν.

Πιέσεις εκδηλώθηκαν και στις αγορές εμπορευμάτων, με το πετρέλαιο να υποχωρεί στα 81 δολάρια ανά βαρέλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v