Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ευρωπαϊκό πακέτο "διασώζει" και τη Wall

Τα μεγαλύτερα κέρδη από τον Νοέμβριο 2008, όταν η Ουάσιγκτον έριξε «σωσίβιο» στην τράπεζα Citigroup, αποκομίζουν τα χρηματιστήρια Ευρώπης και ΗΠΑ, χάρη στο πακέτο 1 τρισ.$ στην ευρωζώνη.

Τα μεγαλύτερα κέρδη των τελευταίων 17 μηνών, από τον Νοέμβριο 2008 που η αμερικανική κυβέρνηση έριξε «σωσίβιο» στην τράπεζα Citigroup, αποκομίζουν τα χρηματιστήρια Ευρώπης και ΗΠΑ, χάρη στο θεαματικό πακέτο στήριξης της οικονομίας της ευρωζώνης, ύψους σχεδόν 1 τρισ. δολ.

Στην  Wall Street, ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 3,89% στις 10.784 μονάδες, ο S&P 4,2% στις 1.157 μονάδες, ενώ ο Nasdaq αποκομίζει κέρδη 4,4% στις 2.365 μονάδες.

Το πακέτο των διαθέσιμων κεφαλαίων και εγγυήσεων δανείων που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέρχεται στην κλίμακα του αμερικανικού προγράμματος TARP συνολικής αξίας 700 δισ. δολ. που είχε θέσει σε εφαρμογή η Ουάσιγκτον το 2008 για να αντιμετωπίσει την διεθνή πιστωτική κρίση.

Το ογκώδες ευρωπαϊκό πακέτο προκάλεσε την εκτίναξη τιμών στα χρηματιστήρια Ασίας, Ευρώπης και ΗΠΑ, με θεαματικά κέρδη για τους τραπεζικούς κλάδους. Το ευρώ ανέκαμψε αισθητά, το πετρέλαιο εκτινάχθηκε 2% και ο χρυσός υποχώρησε, μετά την ανακοίνωση.

Οι μεγάλοι οίκοι της Ευρώπης (BNP Paribas, Santader, BBVA, Societe General) ενισχύθηκαν 20% και πλέον ενώ στη Νέα Υόρκη η Citigroup, η Bank of America και η Morgan Stanley αποκομίζουν κέρδη 5% και πλέον.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με άνοδο 7% σύμφωνα με τον δείκτη Eurofirst, με τον FTSE να σημειώνει άνοδο 5,16% στις 5.387,42 μονάδες, τον DAX 5,3% στις 6.017,91 μονάδες, ενώ τον CAC 9,66% στις 3.720,29 μονάδες.

Το χρηματιστήριο της Ισπανίας έκλεισε με άνοδο – ρεκόρ σχεδόν 14,5% ενώ της Πορτογαλίας η άνοδος ξεπέρασε το 10%.

Στις επιχειρηματικές ειδήσεις από τις ΗΠΑ, πέραν τις εκτίναξης των τραπεζών σε επίπεδα 5% με 10%, οι ενεργειακές Schlumberger και Chevron ακολουθούν τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα, ενώ η Alcoa σημειώνει ράλι στον απόηχο της αναρρίχησης των τιμών των μετάλλων.

Η Boeing αντιδρά με άνοδο 3,8% στην αναβάθμισή της από την Goldman Sachs.

Η Altria εμφανίζεται ράλι 3,9% καθώς η καπνοβιομηχανία ανήλθε στο Νο1 της λίστας Barron’s 500 με τις καλύτερες εισηγμένες των ΗΠΑ και του Καναδά, βάση πωλήσεων.

Η McDonald’s σημειώνει άνοδο 4,3% μετά την ανακοίνωση των μεγεθών πωλήσεων Απριλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v