Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβδομαδιαία πτώση 5,7% για τον Dow Jones

Ο φόβος μετάστασης της ελληνικής κρίσης στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης και η αύξηση της ανεργίας, ώθησαν τη Wall σε νέες ισχυρές απώλειες. Εβδομαδιαία πτώση 6,4% για S&P και 8% για Nasdaq. Απώλειες στις ευρωγορές.

Ο φόβος μετάστασης της ελληνικής κρίσης στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης και η αύξηση της ανεργίας ώθησαν τη Wall σε νέες ισχυρές απώλειες. Εβδομαδιαία βουτιά 6,4% για S&P και 8% για Nasdaq. Απώλειες στις ευρωγορές.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ενδεχόμενη σημερινή υποχώρηση του Dow κάτω από τις 10.343,33 μονάδες θα αποτελούσε στην έβδομη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του δείκτη στην ιστορία της Wall Street.

Σημειώνεται ότι το αμερικανικό χρηματιστήριο βίωσε την Πέμπτη μια από τις πιο δραματικές συνεδριάσεις στην ιστορία του, με τους βασικούς δείκτες να χάνουν έως 9%, πιθανότατα λόγω εσφαλμένης εντολής που πυροδότησε μαζικές πωλήσεις στα αλγοριθμικά συστήματα. Ωστόσο η αγορά περιόρισε σημαντικά τις απώλειες μέχρι την λήξη της συνεδρίασης.

Νέα πτώση στη Wall Street με τους επενδυτές να έχουν στρέψει την προσοχή τους στις αναμενόμενες αποφάσεις- ανακοινώσεις των Ευρωπαίων ηγετών της Ευρωζώνης μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

Παράλληλα εντείνονται οι προσδοκίες στις αγορές ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας Jean Claude Trichet, σύντομα, δε θα χαλάσει το χατίρι των επενδυτών σε Ευρώπη και Αμερική -όπως έπραξε την Πέμπτη στη συνεδρίαση της ΕΚΤ- και θα ανακοινώσει πακέτο οικονομικής στήριξης των ευρωπαικών τραπεζών.

Παραμένουν ωστόσο οι ανησυχίες για ενδεχόμενη μετάσταση της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης και στις υπόλοιπες αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων η ανεργία τον Απρίλιο στις ΗΠΑ ανήλθε στο 9,9% έναντι 9,7% τον προηγούμενο μήνα. Αισιόδοξη ένδειξη ωστόσο αποτελεί η δημιουργία 230.000 νέων θέσεων εργασίας τον Μάρτιο έναντι 162.000 τον Φεβρουάριο.

Παράλληλα, αύξηση 1% σε ετήσια βάση σημείωσε ο δανεισμός των αμερικανικών καταναλωτών τον Μάρτιο, κοντά στα 1,9 δισ. δολάρια, σύμφωνα με ανακοίνωση της FED.

Νέα πτώση 2,5% για την τιμή του πετρελαίου στα 75,15 δολ./βαρέλι, με τους ενεργειακούς τίτλους Chevron και Exxon Mobil να χάνουν μόλις 0,12% και 0,4%.

Πτώση και για τον τραπεζικό κλάδο με μόνη μετοχή με θετικό πρόσημο, αυτήν, της Goldman Sachs μετά από φήμες ότι θα προχωρήσει σε συμβιβασμό με την επιτροπή κεφαλαιαγοράς προκειμένου να σταματήσει η έρευνα και η δυσφήμηση του Ομίλου.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της ενισχύεται 4,6% στα 22,75 δολάρια ενώ το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας σημειώνει πτώση 4,7% στα 2,64 δολάρια. Απώλειες 5,2% για το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 5,07 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow σημείωσε απώλειες 1,33% στις 10.380,06 μονάδες, ο S&P 500 με πτώση 1,53% στις 1.110,86 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 2,33% στις 2.265,64 μονάδες.

Επιπλέον νευρικότητα στις διεθνείς αγορές προκάλεσε το οριστικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Μ. Βρετανία όπου πρώτο κόμμα αναδείχτηκαν οι Συντηρητικοί χωρίς ωστόσο να κατορθώνουν να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Έντονες πιέσεις στην στερλίνα αλλά και στα βρετανικά ομόλογα κατόπιν της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων.

Στον αντίποδα το ευρώ ανέκαμψε από το χαμηλό 14 μηνών έναντι του δολαρίου μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Ιαπωνίας κ. Naoto Kan ότι οι υπουργοί Οικονομικών του G7 θα έχουν τηλεδιάσκεψη προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της ελληνικής κρίσης.

Σε χαμηλό 6 μηνών έκλεισαν τα ευρωπαικά χρηματιστήρια –ο δείκτης Stoxx 600- σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση (8,75%) από το Νοέμβριο του 2008.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE τερμάτισε με πτώση 2,62% στις 5.123,02 μονάδες, ο DAX με απώλειες 3,27% στις 5.123,09 μονάδες, ενώ ο CAC 4,6% χαμηλότερα στγις 3.392,59 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v