Μάχη στις 10.000 μονάδες δίνει ο Dow (update)

Στα επίπεδα των 10.000 μονάδων ταλαντεύεται ο Dow Jones μετά τα άσχημα νέα των εταιριών AOL, Kodak και Tyco. Αντιφατικά είναι τα μακροοικονομικά νέα, όπου μειώθηκαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αλλά και οι πωλήσεις ετοίμων κατοικιών, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι το ΑΕΠ του α’ τριμήνου θα κινηθεί στο 5% από 1,7% στο προηγούμενο.

Σε αρνητικό έδαφος εξακολουθεί να κινείται η Wall Street, μετά τα αποτελέσματα από την AOL, την Tyco και εσχάτως την Eastman Kodak. Ανησυχίες δημιουργεί στην αγορά η είδηση για την έκρηξη στο Μανχάταν, η οποία προκάλεσε την κατάρρευση μέρους οκταόροφου κτιρίου.

Η AOL Time Warner, εμφάνισε για το α΄ τρίμηνο ζημίες 52,4 δισ. δολ. – ποσό ρεκόρ στην εταιρική ιστορία των ΗΠΑ. Οι επικεφαλής της εταιρίας αποδίδουν τα δυσμενή αποτελέσματα στην απόκτηση της Time Warner,εντός του προηγούμενου έτους.

Η Eastman Kodak, αν και ανακοίνωσε κέρδη τριμήνου υπεράνω των προβλέψεων, τόνισε ότι ”χρειάζεται πολύ δουλειά στην κατεύθυνση του περιορισμού του κόστους, ώστε να εκπληρωθούν οι στόχοι του 2002”.

Εξάλλου, ο διευθύνων σύμβουλος της Tyco, χαρακτήρισε ”λάθος” το σχέδιο τεμαχισμού της εταιρίας, που είχε εξαγγελθεί τον Ιανουάριο, ενώ η ίδια η εταιρία παρουσίασε για το α΄ τρίμηνο ζημίες, που ανέρχονται σε 1,9 δισ. δολ. και προέβλεψε απόκλιση στα αποτελέσματα έτους.

Αντιφατικά ήταν τα νέα από το μακροοικονομικό στίβο, όπου οι αιτήσεις για παροχή επιδομάτων ανεργίας την εβδομάδα που τελείωσε στις 20 Απριλίου έπεσαν στις 421.000 (από 452.000 την προηγούμενη), παραμένοντας ωστόσο πάνω από τις 400.000, κάτι που, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, σημαίνει ”στενάχωρη αγορά εργασίας”.

Πτωτικά κατά 8,3% κινήθηκαν και οι πωλήσεις έτοιμων κατοικιών για το μήνα Μάρτιο, διαμορφώνοντας τον απόλυτο ετήσιο αριθμό στις 5,4 εκατ. κατοικίες, έναντι των 5,89 εκατ., όπου βρισκόταν βάσει των αποτελεσμάτων του Φεβρουαρίου.

Στους αντίποδες, το κόστος απασχόλησης για το α΄ τρίμηνο του 2002 αυξήθηκε με το μικρότερο ρυθμό (0,8%) από αυτόν του τελευταίου τριμήνου του 2001 (1%).

Αναφορικά με την αυριανή ανακοίνωση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ, αναλυτές των έγκυρων sites CNNfn και Wall Street Journal προβλέπου ότι θα κινηθεί με ρυθμούς της τάξης του 5% για το α΄ τρίμηνο του 2002, έναντι 1,7% με το οποίο ”έτρεχε” το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν των ΗΠΑ.

Στο -0,54% κινείται αυτή την ώρα ο Dow, κάτω από τις 10.000 μονάδες για πρώτη φορά μετά το τέλος Φεβρουαρίου, στις 9.976. Πτωτικά κατά 0,38% διαμορφώνεται και ο Nasdaq, στις 1.706 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v