Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο κινεζικός δράκος "χτύπησε" στη Wall

Η αιφνιδιαστική κίνηση της Κίνας για συγκράτηση του τραπεζικού δανεισμού καθώς και η απροσδόκητη πτώση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ, προκάλεσαν νευρικότητα αλλά όχι πανικό στη Wall. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Η αιφνιδιαστική νέα κίνηση της Κίνας για συγκράτηση του δανεισμού καθώς και η απροσδόκητη πτώση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, προκάλεσαν νευρικότητα αλλά όχι πανικό στη Wall.

Εβδομαδιαία άνοδος -μετά από 5 διαδοχικές πτωτικές εβδομάδες 0,9% για Dow, 0,9% για τον S&P και 2% για τον Nasdaq.

Αναλυτικά, η κυβερνητική απόφαση αύξησης της κεφαλαιακής επάρκειας –αποθεμάτων- των τραπεζών με στόχο τον περιορισμό της ρευστότητας στην αγορά που ενδεχομένως θα οδηγούσε σε πληθωριστικές πιέσεις την Κινεζική οικονομία, προκάλεσε έντονες ρευστοποιήσεις στην αρχή της συνεδρίασης της Wall.

Επιπλέον, η απροσδόκητη πτώση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο ενέτεινε τις ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις 73,7 μονάδες έναντι 74,4 τον Ιανουάριο ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί κοντά στις 75 μονάδες.

Εντούτοις, η μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξησης- 0,5%- στις λιανικές πωλήσεις τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, ισορρόπησε τις διαθέσεις ρευστοποιήσεων των επενδυτών, περιορίζοντας σημαντικά τις απώλειες των δεικτών μετά το μέσο της συνεδρίασης.

Στο προσκήνιο των γεγονότων για άλλη μια μέρα η Ελλάδα όπου η ασάφεια στο σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας κρατά σε εγρήγορση, αναλυτές και επενδυτές, για την κατάσταση του δημοσιονομικού ελλείμματος των ευρωπαϊκών χωρών που πλήττονται από την κρίση.

Παράλληλα, η αύξηση στα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ, πίεσε χαμηλότερα την τιμή του αργού στις αγορές, με τους τίτλους των εμπορευμάτων να πρωταγωνιστούν στην πτώση της Wall.

Απώλειες 0,4% για τη μετοχή της Chevron, 1% για την Exxon Mobil, 0,7% για τη Dow Chemical και 0,2% για την Caterpillar.

Πτώση και για τον τραπεζικό κλάδο με τη μετοχή της Citigroup- λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης- να υποχωρεί 0,9% και της Bank of America 1,1%.

Απώλειες 1,5% για το πετρέλαιο με την τιμή του αργού να διαμορφώνεται στα 74,15 δολ./βαρέλι.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της υποχωρεί μόλις 0,05% στα 23,33 δολάρια ενώ το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας ενισχύεται 0,2% στα 3,98 δολάρια. Κέρδη 4,7% για το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 6,64 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με απώλειες 0,46% στις 10.097,18 μονάδες, ο S&P 500 με πτώση 0,28% στις 1.075,48 μονάδες και ο Nasdaq υψηλότερα 0,28% στις 2.183,53 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 0,37% στις 5.142 μονάδες, ο DAX με πτώση 0,06% στις 5.500 μονάδες, ενώ ο CAC με απώλειες 0,49% στις 3.599 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v