Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα τραπεζικά μέτρα Obama ρίχνουν την Wall

Αισθητές απώλειες που φτάνουν το 2% εμφανίζει η Wall Street, μετά τα μέτρα περιορισμού των κινήσεων των εμπορικών τραπεζών που ανακοίνωσε ο B. Obama. Πτώση έως 4% στις αμερικανικές τράπεζες.

Αισθητές απώλειες εμφανίζουν οι βασικοί δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, μετά τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, που επιβάλλει «όρια» στην ανάπτυξη των εμπορικών τραπεζών, ώστε αυτές να μην καθίστανται τόσο μεγάλες που η κατάρρευσή τους να μπορεί να καταστεί απειλή για την ευρύτερη οικονομία.

Τα νέα μέτρα, που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama, προκαλούν κάθετη πτώση περί το 4% στις τραπεζικές μετοχές και έντονες πιέσεις στους βασικούς δείκτες.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 1,72% στις 10.428 μονάδες, ο S&P 1,44% στις 1.121 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 0,89% στις 2.270 μονάδες.

Ο κ. Obama δήλωσε ότι θα προτείνει να τεθούν νέα όρια στις χρηματιστηριακές συναλλαγές των ιδίων των τραπεζών (proprietary trading), καθώς και στις σχέσεις των εμπορικών τραπεζών με hedge funds και εταιρίες private equity.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, δήλωσε μάλιστα ότι είναι έτοιμος «να δώσει μάχη» με τον τραπεζικό κλάδο και το χρηματοπιστωτικό λόμπι, προκειμένου να επιβληθούν τα νέα μέτρα.

Από το μέτωπο των εταιρικών ανακοινώσεων, η Goldman Sachs Group επέστρεψε σε κερδοφορία στο δ΄τρίμηνο του έτους, με καθαρά κέρδη της τάξης των 4,95 δισ. δολαρίων και ανακοίνωσε επίσης ότι μείωσε τις αποζημιώσεις των υψηλόβαθμων στελεχών της.

Η μετοχή του επενδυτικού οίκου ενισχύθηκε αρχικώς πάνω από 1%, αλλά υποχωρεί αυτή την ώρα 2,5%.

Τις προβλέψεις των αναλυτών ξεπέρασαν επίσης τα αποτελέσματα της EBay, που ενισχύεται σχεδόν 8% και της Starbucks που αποκομίζει κέρδη 3,5%.

Πάνω από 60 εταιρίες του S&P 500 ανακοινώνουν αποτελέσματα δ΄τριμήνου αυτή την εβδομάδα και οι αναλυτές, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, προβλέπουν αύξηση 67% συνολικά στο δ΄τρίμηνο καθώς και ανάπτυξη 30% στο α΄τρίμηνο 2010.

Από το στατιστικό μέτωπο, η αγορά εργασίας επεφύλασσε άλλη μια δυσάρεστη έκπληξη στους επενδυτές με την νέα, αναπάντεχη, αύξηση στον αριθμό των νέων ανέργων. Στη συνέχεια, ανακοινώθηκε αύξηση του σύνθετου οικονομικού δείκτη, αλλά πτώση στον δείκτη δραστηριότητας μεταποίησης Philly Fed.

Διεθνώς το κλίμα παραμένει επιφυλακτικό, υπό την επίδραση των πρόσφατων κινήσεων της Κίνας να συγκρατήσει την πιστωτική επέκταση. Το ΑΕΠ της Κίνας εκτινάχθηκε 10,7% στο δ΄τρίμηνο και χθες φημολογήθηκε ότι το Πεκίνο επιβάλλει περαιτέρω συγκράτηση στα δάνεια.

Στην Ευρώπη, οι βασικοί δείκτες ενισχύονταν μέχρι την "τούμπα" της Wall και ο δείκτης FTSE αυτή την ώρα υποχωρεί 1,44%, ο DAX 1,2% , ενώ ο CAC 1,44% στις 3.939 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v