Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τραπεζικές μετοχές πιέζουν τη Wall

Την χειρότερη συνεδρίαση του 2010 εμφανίζει η Wall Street, μετά τις περιστολές δανεισμού στην Κίνα και τα όχι ενθαρρυντικά αποτελέσματα μεγάλων τραπεζών. Σε χαμηλό 3 εβδομάδων έκλεισαν οι ευρωαγορές.

Την χειρότερη συνεδρίαση του 2010 εμφανίζει το αμερικανικό χρηματιστήριο, καθώς οι περιστολές δανεισμού στην Κίνα και τα όχι ενθαρρυντικά αποτελέσματα μεγάλων τραπεζών ασκούν έντονες πιέσεις στην επενδυτική ψυχολογία.

Οι στατιστικές ανακοινώσεις επιβάρυναν την κατάσταση στην Wall Street και αυτή την ώρα ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 1,75% στις 10.537 μονάδες, ο S&P 1,59% στις 1.131 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 1,86% στις 2.277 μονάδες.

Οι συναλλαγές ξεκίνησαν διορθωτικά στα διεθνή χρηματιστήρια, μετά τα υψηλά 15μήνου της προηγούμενης συνεδρίασης.

Τις συναλλαγές επιβάρυναν οι νέες κινήσεις συγκράτησης του δανεισμού στην κινεζική οικονομία, που απογοητεύουν τις ελπίδες να λειτουργήσει η Κίνα ως «λοκομοτίβα» παγκόσμιας ανάκαμψης. Σύμφωνα με δημοσίευμα, η κυβέρνηση ζήτησε από τις τράπεζες να σταματήσουν να δίνουν νέα δάνεια τον Ιανουάριο.

Ο σύνθετος δείκτης στη Σαγκάη έκλεισε με πτώση 2,9%, ενώ έντονες ήταν οι πιέσεις στους κλάδους εμπορευμάτων ανά τον πλανήτη.

Αρνητικά αντιδρούν οι μετοχές των Bank of America, Morgan Stanley στις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων δ΄τριμήνου, ενώ θετικά αντιδρούν οι Bank of New York Mellon και η Wells Fargo.

Η μετοχή της International Business Machines υποχωρεί, μολονότι η εταιρία ανακοίνωσε αύξηση 9% στα κέρδη τετάρτου τριμήνου 2009, γιατί η πρόβλεψή της για τις μελλοντικές πωλήσεις θεωρήθηκε πολύ συντηρητική.

Η πτώση 3,6% της δεικτοβαρούς ΙΒΜ επιβαρύνει ιδιαίτερα το σύνολο του τεχνολογικού κλάδου.

Αποφασιστικά σε χαμηλότερα επίπεδα «έριξε» πάντως τους δείκτες η ανακοίνωση αναπάντεχης, μεγάλης, μείωσης στις ενάρξεις κατασκευής νέων κατοικιών Δεκεμβρίου.

Οι βασικοί δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν στα χαμηλότερα επίπεδα 3 εβδομάδων, με πτώση 1,67% για τον δείκτη FTSE, 2,09% για τον DAX, και 2,01% για τον CAC.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v