Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τριγμοί στη Wall από τις τράπεζες

Τη μεγαλύτερη πτώση από τις αρχές του έτους σημείωσαν στη σημερινή συνεδρίαση οι δείκτες της Wall μετά τα διόλου ενθαρρυντικά αποτελέσματα των τραπεζών και τις περιστολές δανεισμού από την Κίνα.

Τη μεγαλύτερη πτώση από τις αρχές του έτους σημείωσαν στη σημερινή συνεδρίαση οι δείκτες της Wall μετά τα διόλου ενθαρρυντικά αποτελέσματα των τραπεζών και τις περιστολές δανεισμού από την Κίνα.

Αναλυτικά, χειρότερα των αναμενόμενων ήταν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Bank of America καθώς διευρύνθηκαν οι ζημιές δ’ τριμήνου εξαιτίας κυρίως της αποπληρωμής της κυβερνητικής στήριξης που έλαβε η τράπεζα τον προηγούμενο χρόνο. Ωστόσο οι απώλειες ύψους 5,2 δισ. δολάρια ξεπέρασαν κατά πολύ τις ζημιές 3,9 δισ. που ανέμεναν οι αναλυτές.

Πτώση (1%) και για τον τίτλο της Morgan Stanley παρά το δεύτερο διαδοχικό κερδοφόρο τρίμηνο για τον όμιλο.

Στον αντίποδα παρά το γενικευμένο κλίμα ρευστοποιήσεων στην αγορά, θετικά αντιδρά – λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης- η μετοχή της Wells Fargo, η οποία ανακοίνωσε κέρδη ύψους 2,82 δισ. δολαρίων, κόντρα στις προβλέψεις των αναλυτών που ανέμεναν περιορισμένες ζημιές.

Πιέσεις και στον τεχνολογικό δείκτη με την IBM (-2,8%) να πρωταγωνιστεί στις απώλειες παρά την αύξηση 9% στα κέρδη δ’ τριμήνου που ανακοίνωσε μετά το πέρας της προηγούμενης συνεδρίασης.

Αναλυτές σημειώνουν πως το άσχημο κλίμα στην αγορά οφείλεται στις κινήσεις συγκράτησης του τραπεζικού δανεισμού στην Κίνα, χώρα από την οποία οι επενδυτές ανέμεναν – και αναμένουν- να πρωταγωνιστήσει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Συνεχίζει το ανοδικό του σερί το δολάριο έναντι του ευρώ ενώ ισχυρές πιέσεις δέχεται και η τιμή του πετρελαίου στις διεθνής αγορές με τους ενεργειακούς τίτλους Chevron και Exxon Mobil να υποχωρούν 2% και 1,8% αντίστοιχα.

Επιπλέον αρνητικά επέδρασε στην ψυχολογία των επενδυτών και η αναπάντεχη μείωση στις ενάρξεις κατασκευής νέων κατοικιών τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ.

Απώλειες 2% για το πετρέλαιο με την τιμή του αργού να διαμορφώνεται στα 77,42 δολ./βαρέλι.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της υποχωρεί 2,4% στα 23,11 δολάρια και το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας σημειώνει πτώση 7,9% στα 4,64 δολάρια. Απώλειες 1,8% για το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 7,23 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με πτώση 1,14% στις 10.603,15 μονάδες, ο S&P 500 με απώλειες 1,06% στις 1.138,04 μονάδες ενώ ο Nasdaq χαμηλότερα 1,26% στις 2.291,25 μονάδες.

Οι βασικοί δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν στα χαμηλότερα επίπεδα 3 εβδομάδων, στις 5.420 μονάδες με πτώση 1,67% για τον δείκτη FTSE, τις 5.851 μονάδες με πτώση 2,09% για τον DAX, και τις 3.928 με πτώση 2,01% για τον CAC.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v