Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόντρα στην οικονομία η Wall Street

Επέστρεψε σε υψηλό 15 μηνών ο Dow, παρά την πτώση στις λιανικές πωλήσεις τον Δεκέμβριο και την απροσδόκητη αύξηση στα επιδόματα ανεργίας. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τα αποτελέσματα της Intel. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Επέστρεψε σε υψηλό 15 μηνών ο Dow καθώς η αισιοδοξία των επενδυτών για τα αναμενόμενα αποτελέσματα δ’ τριμήνου της Ιntel μετρίασαν τις αρνητικές εντυπώσεις από την αισθητή μείωση στις λιανικές πωλήσεις τον Δεκέμβριο, στις ΗΠΑ καθώς και την απρόσμενη άνοδο στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα.

Αναλυτικά, οι πωλήσεις στο λιανικό εμπόριο μειώθηκαν κατά 0,3% τον Δεκέμβριο έναντι αύξησης 0,5% που ανέμεναν οι αναλυτές. Σημειώνεται ότι το Νοέμβριο οι λιανικές πωλήσεις είχαν σημειώσει αξιόλογη αύξηση 1,3%, ένδειξη σημαντικής τόνωσης των καταναλωτικών δαπανών.

Παράλληλα, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανήλθαν στις 444.000 την περασμένη εβδομάδα επιβεβαιώνοντας την χθεσινή έκθεση- Beige Book- της FED ότι η αγορά εργασίας παραμένει αδύναμη.

Και ενώ όλα τα στοιχεία της οικονομίας συνηγορούν στο ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος έως ότου να ανακάμψει πλήρως η αμερικανική οικονομία…τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου που αναμένεται να ανακοινώσει η Intel μετά το πέρας της συνεδρίασης, συγκράτησε τις τάσεις ρευστοποιήσεων των επενδυτών.

Άνοδος 2,5% για τη μετοχή της Intel καθώς οι αναλυτές αναμένουν κέρδη κοντά στα 30 σεντς ανά μετοχή έναντι μόλις 4 σεντς την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Παράλληλα, συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα στο Κογκρέσο, η κατάθεση των CEOs των μεγαλύτερων τραπεζών στις ΗΠΑ, προκειμένου να επισημανθούν τα αίτια που προκάλεσαν την χρηματοπιστωτική κρίση καθώς και τα μέτρα που θα πρέπει να λάβουν- κυβέρνηση και τράπεζες- ώστε να αποφευχθεί νέα ανάλογη κρίση.

Κέρδη 0,6% για τη μετοχή της Citigroup, 1,6% για τη Bank of America και 0,4% για τη JP Morgan.

Σύμφωνα με τους αναλυτές οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι καθώς ο πήχης από πλευράς χρηματιστηρίου έχει τοποθετηθεί πολύ ψηλά για τα εταιρικά κέρδη και για την οικονομία στο σύνολό της. “Τώρα ήρθε ο καιρός να επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες”, σημειώνει ο επενδυτικός σύμβουλος της Harris Private Bank, Jack Ablin.

Σημειώνεται ότι οι αναλυτές αναμένουν τα κέρδη των εισηγμένων στον S&P να εκτοξευτούν κατά 200% -στο σύνολό τους- στο δ’ τρίμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008.

Απώλειες 0,4% για το πετρέλαιο με την τιμή του αργού να διαμορφώνεται στα 79,35 δολ./βαρέλι.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της ενισχύεται 5,8% στα 25,03 δολάρια ενώ το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας σημειώνει πτώση 3,6% στα 5,07 δολάρια. Απώλειες 1,8% για το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 7,8 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με άνοδο 0,28% στις 10.710,55 μονάδες, ο S&P 500 με κέρδη 0,24% στις 1.148,46 μονάδες ενώ ο Nasdaq υψηλότερα 0,38% στις 2.316,74 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 0,45% στις 5.498 μονάδες, ο DAX 0,38% στις 5.985 μονάδες, ενώ ο CAC 0,37% υψηλότερα στις 4.015 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v