Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Νευρικότητα και μικρές πιέσεις

Νευρικότητα επικρατεί στη Wall, με τους επενδυτές να αφήνουν στην άκρη τις εξελίξεις στο Ντουμπάι και να επικεντρώνονται στην εγχώρια εμπορική αγορά, η οποία μπαίνει πια στην κρίσιμη εορταστική περίοδο με όχι καλούς οιωνούς.

Νευρικότητα επικρατεί στο αμερικανικό χρηματιστήριο, που αφήνει στην άκρη τις εξελίξεις στο Ντουμπάι και επικεντρώνεται στην εγχώρια αγορά, η οποία μπαίνει πια στην κρίσιμη εορταστική περίοδο.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,4% στις 10.268 μονάδες, ο S&P 0,44% στις 1.086 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 0,75% στις 2.122 μονάδες.

Τα μικτά στοιχεία για τις πωλήσεις του λιανεμπορίου κατά το κρίσιμο τριήμερο μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών, που συχνά είναι η περίοδος με την μεγαλύτερη εμπορική κίνηση όλου του έτους, αναλόγως προκαλούν μικτά πρόσημα.

Μετά από ένα ήπια πτωτικό άνοιγμα, οι βασικοί δείκτες της Wall Street διαμορφώθηκαν με θετικά πρόσημα αντιδρώντας στην καλή ανάγνωση του δείκτη μεταποίησης.

H μετοχή της επιχείρησης λιανικών πωλήσεων μέσω διαδικτύου Amazon.com ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα της ιστορίας στα 135,01 δολάρια, σημειώνοντας άνοδο 2%. Πολλοί Αμερικανοί παραγγέλνουν σήμερα ηλεκτρονικά τα δώρα τους, στην αποκαλούμενη «κυβερνο-Δευτέρα.»

Καθώς ωστόσο διαφαίνεται ότι ο Αμερικανός καταναλωτής δεν θα στηρίξει με αγορές την ενδυνάμωση της ανάκαμψης, στην αγορά επικρατεί απογοήτευση.

Αργά το απόγευμα, ο επιμέρους δείκτης λιανικής του S&P υποχωρεί 1,6%.

Το ενδιαφέρον των Αμερικανών επενδυτών, ήταν εξαρχής συγκριτικά μικρό για τις εξελίξεις στο εμιράτο του Ντουμπάι. Οι ασιατικές μετοχές πάντως, απόλαυσαν εύρωστα κέρδη καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν με ανακούφιση στις ενδείξεις ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα προστρέξουν στο κρατίδιο. Ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο απόλαυσε κέρδη 2,9% ενώ στη Σαγκάη οι μετοχές εκτινάχθηκαν 3,2%.

Αντιθέτως, το ίδιο το χρηματιστήριο του Ντουμπάι, που ήταν κλειστό όταν ξέσπασε η κρίση, την περασμένη εβδομάδα λόγω αργιών, άνοιξε πρώτη μέρα σήμερα και έκλεισε με βουτιά 7,3%, ενώ η αγορά του Αμπού Ντάμπι διολίσθησε 8,3%.

Οι πιέσεις επέμειναν και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εξαιτίας του ανοίγματος ευρωπαϊκών τραπεζών στις εταιρίες του εμιράτου. Ο δείκτης FTSE και ο DAX έκλεισαν με πτώση 0,9%, ενώ ο CAC με απώλειες 1%.

Γενικότερα, στα διεθνή χρηματιστήρια η περίοδος χαρακτηρίζεται από νευρικότητα, καθώς πλησιάζει η λήξη του έτους και οι επενδυτές τακτοποιούν τις θέσεις τους για να κλείσουν την χρήση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v