Στους ρυθμούς του πετρελαίου οι αγορές

Η αναρρίχηση του πετρελαίου και πάλι πάνω από τα 40 δολάρια στη Νέα Υόρκη μετά και την προσεκτικότερη ανάγνωση των προτάσεων της Σαουδικής Αραβίας για την αύξηση της παραγωγής προκαλεί ρευστοποιήσεις των αρχικών κερδών που κατέγραφαν τόσο η Wall όσο και οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές.

Άκρως προβλέψιμη και ενδεικτική της εικονικής πραγματικότητας η σημερινή κίνηση των αγορών.

Η Σαουδική Αραβία ανακοινώνει πρόθεση ενίσχυσης της διάθεσης πετρελαίου στην διεθνή αγορά. Οι Ευρωαγορές κινούνται έντονα ανοδικά – intraday κέρδη 2% για Dax, 1,7% για Cac, 1,1% για FTSE-100.

Και, εν συνεχεία, οι σώφρονες επενδυτές αντιλαμβάνονται πως η πρόθεση ενίσχυσης της διάθεσης δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Όπως έχουν επισημάνει από την προηγούμενη εβδομάδα οι οίκοι UBS, Societe Generale, Morgan Stanley κ.α. Ενδεικτικά, αν αυξηθεί η προσφορά κατά 1,1 εκ. βαρέλια ημερησίως, η μέση επίπτωση στην τιμή του πετρελαίου στο ΙΡΕ (Διεθνής Αγορά Πετρελαιοειδών στο Λονδίνο) θα είναι της τάξης των 17 σεντς.

Ποιο είναι ποιο σημαντικό; Η πρόθεση ενίσχυσης της προσφοράς, ή

* Ο κίνδυνος στην ομαλή τροφοδότηση που προκαλεί η αυξημένη γεωπολιτική αστάθεια

* Η θωράκιση έναντι των πληθωριστικών πιέσεων που οδηγεί σε μεταστροφή κεφαλαίων προς τα εμπορεύματα συνολικότερα (άνοδος για άργυρο, χρυσό, πλατίνα και παλλάδιο) και

* Η κερδοσκοπία;

Σαφώς τα δεύτερα. Λογική συνεπώς η αναρρίχηση πάνω από τα 40 δολάρια ανά βαρέλι εκ νέου, κίνηση που αποθαρρύνει ιδίως τις αμερικανικές κεφαλαιαγορές από το ”χτίσουν” πάνω στο γερό άνοιγμα τους. Όσο δε για την Ευρώπη, άκρως ικανοποιητική η κίνηση Dax και Cac, αν και αμφότεροι απώλεσαν πάνω από 50% των ημερήσιων κερδών τους στο άνοιγμα, ενώ ο FTSE γύρισε all the way για να κλείσει με οριακές απώλειες.

Ειδικότερα, ο FTSE 100 έκλεισε στις 4428,9 μονάδες με οριακή πτώση 0,06%, ενώ ο DAX σημείωσε κέρδη 0,94% στις 3867,84 μονάδες και ο CAC 40 κατέγραψε άνοδο 0,60% στις 3628,82 μονάδες.

Ο Dow Jones διαμορφώνεται στις 9947,08 μονάδες με απώλειες 0,20%, ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,30% στις 1917,03 μονάδες και ο S&P καταγράφει μικρή πτώση 0,04% στις 1093,12 μονάδες.

Στα επιμέρους επιχειρηματικά, χρίζει αναφοράς η πρόθεση της Lufthansa να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) με καταβολή μετρητών, είδηση που οδήγησε σε απώλειες 6% τον τίτλο.

Κι εδώ, χωρίς καμία διάθεση να θίξουμε κατ’ ουδένα τρόπο την συγκεκριμένη εταιρία, που αποτελεί υπόδειγμα στον κλάδο της, οφείλουμε να αναδείξουμε σε όλο της το μεγαλείο την αντιφατικότητα της ανάκαμψης και εν τέλει το εύρος της εικονικής πραγματικότητας.

Η εταιρία επικαλείται την ανάγκη ενίσχυσης των κεφαλαιακών της αποθεμάτων και την πρόθεση αναδιάρθρωσης ως βασικές αιτίες της καταφυγής στην άντληση. Ουσιωδώς, η εταιρία προβλέπει πως η ελαστική ζήτηση για τις υπηρεσίες που προσφέρει την καθιστά ευάλωτη σε μείωση της επιβατηγού κίνησης σε περίπτωση περαιτέρω όξυνσης της γεωπολιτικής αστάθειας.

Την ίδια ώρα, με δεδομένη την πλεονάζουσα παραγωγική ισχύ, η εταιρία αντιμετωπίζει – όπως και τόσες άλλες – το φάσμα του υψηλότερου λειτουργικού κόστους, απόρροια του υψηλότερου κόστους των πρώτων υλών (βλ. πετρέλαιο). Δεν έχει όμως την δυνατότητα τιμολόγησης σε επίπεδο ”παραγωγού” (pricing power), αφού διαθέτει πλεονάζουσα παραγωγική δυναμική.

Άρα, όπως και τόσες άλλες εταιρίες, τι θα κάνει. Ή θα μειώσει το κόστος διάθεσης των προϊόντων, μειώνοντας την κερδοφορία της, ή θα επιχειρήσει – δια της αναδιάρθρωσης, να ορθολογικοποιήσει περαιτέρω την δομή της.

Ανάκαμψη; Ακριβώς το αντίστροφο. Προετοιμασία για αντίξοες συνθήκες δραστηριοποίησης.

Την Παρασκευή, αναφέραμε πως εμμένουμε στην άποψη που είχαμε εκφέρει την Δευτέρα, σύμφωνα με την οποία οι διεθνείς κεφαλαιαγορές έχουν εισέλθει σε βραχυχρόνια τάση πτώσης. Αν μη τι άλλο, η αδυναμία συσσώρευσης σήμερα επιβεβαιώνει την εκτίμηση.

”Ο διακριτικός”

Υ.Γ. Παρά την άνοδο κατά 2,5-3 δολάρια ανά βαρέλι του πετρελαίου, το ευρώ απειλεί την ισοτιμία 1,20 έναντι του δολαρίου. Τα ελλείμματα ξανά στο προσκήνιο, ενώ τα ευρω-επιτόκια ”τραβάνε” διεθνή κεφάλαια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v