Πετρέλαιο και εταιρικά νέα ωθούν τη Wall

Η υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών σε συνδυασμό με τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα και τις δηλώσεις στελέχους της Fed για σταδιακή αύξηση των επιτοκίων, οδηγούν σε άνοδο την αμερικανική αγορά. Οριακές ήταν οι μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Χαμηλότερα, έως και σημαντικά χαμηλότερα, κλείνει την εβδομάδα το σύνολό των διεθνών κεφαλαιαγορών, με μόνες τις αμερικανικές κεφαλαιαγορές να επιχειρούν μια απογευματινή αντίδραση που μοιάζει περισσότερο ως μια προσπάθεια να ”γλυκαθεί το χάπι” παρά κάτι ουσιώδες.

Ουσιώδης θα είναι η αντίδραση μόνο σε περίπτωση που συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου, εξέλιξη που δύναται να προέλθει με βάση τις εξελίξεις του Σαββατοκύριακου.

Υπό αυτό το πρίσμα, η σύνοδος του ΟΠΕΚ στο Άμστερνταμ και η αντίστοιχη του G7 στις ΗΠΑ που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο θεωρούνται μείζονος σημασίας ως προς τις επιπτώσεις που θα έχουν οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε αυτές στην τάση των διεθνών κεφαλαιαγορών.

Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή κίνηση των Ευρωαγορών, με Dax και Cac να κλείνουν έστω και με μικρές απώλειες, ναι μεν εκπνέει αισιοδοξία ως προς το σκέλος της επιχειρούμενης συσσώρευσης στα νέα –χαμηλότερα – επίπεδα, όμως στον ίδιο βαθμό καταδεικνύει την απώλεια δυναμικής που χαρακτήρισε τις χρηματιστηριακές αγορές κατά το α’ δίμηνο του έτους.

Ειδικότερα, ο FTSE 100 έκλεισε στις 4431,4 μονάδες με άνοδο 0,02%, ενώ ο DAX σημείωσε απώλειες 0,19% στις 3831,84 μονάδες και ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες 0,08% στις 3607,02.

Ο Dow Jones διαμορφώνεται στις 10006,41 μονάδες με κέρδη 0,69%, ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,71% στις 1910,03 μονάδες και ο S&P καταγράφει άνοδο 0,67% στις 1096,49 μονάδες.

Σε αμιγώς μικροοικονομικό επίπεδο, η ροή ειδήσεων κάθε άλλο παρά αποκαρδιωτική υπήρξε, τα μακροοικονομικά και η έξαρση της γεωπολιτικής αστάθειας όμως δεν επιτρέπουν καμία περαιτέρω τιμολόγηση θετικών εξελίξεων προς το παρόν, ασχέτως του εάν στις ΗΠΑ το χάος του Ιράκ και η ανάφλεξη της Μέσης Ανατολής επιχειρούνται σήμερα να αγνοηθούν μόνο με βάση μια –άκρως αναμενόμενη– διόρθωση των τιμών του πετρελαίου.

Σε κάθε περίπτωση, εμμένουμε στην άποψη που είχαμε εκφέρει την Δευτέρα, σύμφωνα με την οποία οι διεθνείς κεφαλαιαγορές έχουν εισέλθει σε βραχυχρόνια τάση πτώσης.

Αυτό επιβεβαιώνεται προς το παρόν, όμως αφήνουμε ανοιχτό το ενδεχόμενο εισόδου σε περίοδο συσσώρευσης – με πτωτικό συντελεστή – σε περίπτωση που το συνέδριο του ΟΠΕΚ δώσει κάποιο στίγμα ”ανόδου”.

Από την σύνοδο του G7, δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα περισσότερο από την γνωστή επανάληψη της εκτίμησης πως η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει. Οτιδήποτε άλλο, θα ξενίσει...

”Ο διακριτικός”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v