Μερική ρευστοποίηση κερδών στη Wall

Σε αρνητικό έδαφος ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η αμερικανική αγορά, με τον Nasdaq να καταγράφει τις υψηλότερες απώλειες, καθώς οι επενδυτές αποφάσισαν να ρευστοποιήσουν μέρος των σημαντικών κερδών της προηγούμενης εβδομάδας. Κέρδη στην Ευρώπη εκτός του Παρισιού.

Με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η αμερικανική αγορά, με τον Nasdaq να καταγράφει τις υψηλότερες απώλειες, καθώς οι επενδυτές αποφάσισαν να ρευστοποιήσουν μέρος των σημαντικών κερδών της προηγούμενης εβδομάδας.

Κέρδη στην Ευρώπη εκτός του Παρισιού.

Αναλυτές σχολιάζουν ότι οι επενδυτές για άλλη ημέρα, όπως τις περισσότερες των τελευταίων εβδομάδας, ταλαντεύονταν μεταξύ των αισιόδοξων εταιρικών και μακροοικονομικών στοιχείων, και των φόβων για τα επιτόκια.

Τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στη διάρκεια της ημέρας, ήταν αντίστοιχα του θετικού κλίματος που επικρατεί από την έναρξη της περιόδου ανακοίνωσης των τριμηνιαίων κερδών.

Αντίστοιχα, θετικά ήταν και τα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, με τις πωλήσεις νέων κατοικιών να εκτινάσσονται το Μάρτιο κατά 8,9%, στα 1,228 εκατ., ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση στα 1,168 εκατ. από τα 1,163 εκατ. του Φεβρουαρίου.

Τα στοιχεία αυτά, που ενέτειναν τις ανησυχίες για ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες μάχες στο Ιράκ αλλά και τις επιπτώσεις της ανόδου του δολαρίου στα εταιρικά μεγέθη, συνέθεσαν το σκηνικό στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Η Microsoft, η Intel, η Applied Materials, κατέγραψαν απώλειες που κυμαινόταν στο 1%-3%.

Έντονο ενδιαφέρον παρουσίασε ο φαρμακευτικός κλάδος, καθώς η γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi-Synthelabo συμφώνησε να εξαγοράσει την επίσης γαλλική ανταγωνιστική Aventis, έναντι του ποσού των 64 δισ. δολαρίων, δίνοντας έτσι τέλος στην εδώ και τρεις μήνες πολιορκία της τελευταίας.

Από την εν λόγω συμφωνία θα προκύψει ο τρίτος μεγαλύτερος φαρμακευτικός όμιλος παγκοσμίως.

Επιπλέον, η επίσης φαρμακευτική OSI Pharmaceuticals εκτινάχθηκε κατά 148% στον Nasdaq, ύστερα από τις τελευταίες θετικές δοκιμές του φαρμάκου Tarceva και μιας θεραπείας κατά του καρκίνου.

Με άνοδο 2% έκλεισε η Boeing, ύστερα από την ανακοίνωση υπογραφής συμφωνίας με την All Nippon Airways, προκειμένου για την κατασκευή και παράδοση 50 αεροσκαφών τύπου 7Ε7, που εκτιμάται στα 6 δισ. δολάρια.

Κέρδη κατέγραψε και ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών, ύστερα από την αναβάθμιση των General Motors και Ford Motor από την Lehman Brothers. Οι μετοχές των εταιριών σημείωσαν άνοδο 1%.

Η Εθνική διαμορφώθηκε στα 5,79 δολάρια με άνοδο 0,87%, κέρδη 2,34% σημείωσε και ο ΟΤΕ στα 7,45 δολάρια, ενώ η 3Ε υποχώρησε 0,07% στα 27,73 δολάρια.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση 0,27% στις 10444,73 μονάδες, ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,63% στις 2036,77 μονάδες, ενώ ο S&P κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,45% στις 1135,48 μονάδες.

Ο FTSE 100 έκλεισε στις 4571,8 μονάδες με άνοδο 0,04%, κέρδη 0,54% σημείωσε ο DAX στις 4125,83 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε 0,68% στις 3785,55 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v