Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υψηλά κέρδη λόγω GM στη Wall Street

Κέρδη έφερε στην αμερικανική αγορά η απόφαση της κυβέρνησης να παράσχει οικονομική βοήθεια ύψους 6 δισ. στην General Motors. Σε ιστορικά χαμηλά ο δείκτης καταναλωτικής πίστης.

Κέρδη κατέγραψαν οι δείκτες στη Wall Street στην προτελευταία συνεδρίαση του 2008, καθώς οι επενδυτές χαιρέτισαν την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να παράσχει οικονομική βοήθεια στον χρηματοπιστωτικό βραχίονα της General Motors, GMAC.

Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δεσμεύτηκε ότι θα διοχετεύσει 5 δισ. δολάρια στην GMAC έναντι προνομιούχων μετοχών, ώστε να στηρίξει την κεφαλαιακή της βάση, να τονωθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης αγοραστών και ως εκ τούτου να ενισχυθεί η καταναλωτική κίνηση στην αγορά αυτοκινήτου.

Η κίνηση της κυβέρνησης έρχεται στη συνέχεια της έγκρισης της Fed για μετατροπή της GMAC σε τράπεζα συμμετοχών.

Παράλληλα, το Υπουργείο Οικονομικών θα δανείσει ακόμα 1 δισ. στην GM, επιπροσθέτως των 17,4 δισ. δολαρίων που έχει ήδη δεσμευτεί να παράσχει προς στήριξη της ίδιας και της Chrysler.

Τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση οδήγησαν σε κέρδη τις General Motors (4,5%) και Ford (2%).

Οι θετικές εξελίξεις από τον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών επέφεραν θετικό αντίκτυπο στο σύνολο των κλάδων, αλλά κυρίως στις μεταλλευτικές εταιρείες, με τον κολοσσό Alcoa να καταγράφει κέρδη της τάξης του 9%.

Ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 2,17% στις 8.668,39 μονάδες. Ο S&P ενισχύθηκε 2,44% στις 890,63 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 2,67% στις 1.550,70 μονάδες.

Τα σημερινά κέρδη στη Wall Street ήρθαν παρά τα νέα δυσμενή μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Ειδικότερα, υποχώρησε στις 38 μονάδες το Δεκέμβριο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης από 44,7 τον Νοέμβριο και 38,3 μονάδες τον Οκτώβριο, διαψεύδοντας πανηγυρικά τους αναλυτές που ανέμεναν την διαμόρφωσή του στις 45,8 μονάδες.

Επίσης, σύμφωνα με το δείκτη Case-Shiller οι τιμές των ακινήτων σε 20 μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 2,2% τον Οκτώβριο και κατά 18% σε ετήσια βάση.

Εν τω μεταξύ, υποχώρησε εκ νέου κάτω από τα 40 δολάρια η τιμή του πετρελαίου παρά την εξακολούθηση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή. Ο «μαύρος χρυσός» έκλεισε στα 39,03 δολάρια το βαρέλι υποχωρώντας σε ποσοστό 2,3%.

Σε μια ακόμα συνεδρίαση με ισχνό τζίρο, λίγα λεπτά πριν τη λήξη 505 εκατομμύρια τεμάχια είχαν αλλάξει χέρια στο NYSE και 300 εκατομμύρια στο Nasdaq.

Η αναλογία ανοδικών-πτωτικών κυμάνθηκε στο 3 προς 1 στο NYSE και στο 2 προς 1 στο Nasdaq.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη κίνηση στο NYSE ήταν αυτές των General Electric, Citigroup και Bank of America, ενώ στο Nasdaq αυτές των Sirius, Microsoft και Apple.

Λίγα λεπτά πριν το κλείσιμο το δικαίωμα της 3Ε ενισχυόταν 2,21% στα 14,35 δολάρια, ενώ ενισχυόταν θεαματικά 15,16% στα 3,95 δολάρια το δικαίωμα της ΕΤΕ. Κέρδη 3,97% για το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 8,64 δολάρια.

Με κέρδη έκλεισαν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο FTSE 100 κατέγραψε κέρδη 1,70% στις 4.392,68 μονάδες, ενώ ο CAC 40 ενισχύθηκε 2,76% στις 3.217,13 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη, όπου η σημερινή συνεδρίαση ήταν βραχεία λόγω εορτών, ο DAX έκλεισε με κέρδη 2,24% στις 4.810,20 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v