Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στη Wall από General Motors και ενέργεια

Με θετικό πρόσημο έκλεισε η αμερικανική αγορά, λόγω της "εκτόξευσης" της μετοχής της General Motors αλλά και της ενίσχυσης των εταιριών ενέργειας. Κλειστές οι ευρωαγορές.

Με θετικό πρόσημο έκλεισε η αμερικανική αγορά, παρά την ανακοίνωση για σημαντική πτώση των λιανικών πωλήσεων κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Την ανοδική αντίδραση των δεικτών έφερε αφενός η ενίσχυση των τιμών του πετρελαίου κατά 6,5%, με τον «μαύρο χρυσό» να διαμορφώνεται στα 37,63 δολάρια το βαρέλι, μετά την δημοσιοποίηση από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα της πρόθεσής τους να περιορίσουν την προσφορά το επόμενο δίμηνο, αλλά κυρίως οι εξελίξεις με την General Motors.

Ειδικότερα, η Fed έδωσε το «πράσινο φως» ώστε η GMAC, ο χρηματοοικονομικός βραχίονας της General Motors, να μετατραπεί σε τράπεζα συμμετοχών, εξέλιξη που διευκολύνει την διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα η μετοχή της εταιρείας να ενισχυθεί σε ποσοστό της τάξης του 13%.

Σημειώνεται ότι η GMAC χρηματοδοτούσε περίπου το 75% των αποθεμάτων των αντιπροσώπων της GM και παρείχε δάνεια στο 35% εξ’ αυτών κατά το 2007.

Η «εκτόξευση» της μετοχής της GM παρέσυρε και τη Ford (+8,5%).

Στη σημερινή συνεδρίαση ενισχύθηκαν οι εταιρείες ενέργειας, με τις Chevron και Exxon σημειώνουν κέρδη της τάξης του 1,80%.

Η ανοδική αντίδραση των δεικτών στο αμερικανικό χρηματιστήριο ήρθε παρότι κινήθηκε σε «ρηχά νερά» ο τζίρος των καταστημάτων λιανικής, κατά την εορταστική περίοδο.

Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 3% σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας σε χαμηλό περίπου τεσσάρων δεκαετιών, σύμφωνα με την υπηρεσία Spending Pulse της MasterCard.

Κόντρα στο ρεύμα κινήθηκε η Amazon (+1%) που ανακοίνωσε ότι το φετινό δίμηνο Νοεμβρίου-Οκτωβρίου ήταν το καλύτερο, από πλευράς πωλήσεων, στην ιστορία της.

Ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,56% στις 8.515,55 μονάδες. Ο S&P ενισχύθηκε 0,54% στις 872,80 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,35% στις 1.530,24 μονάδες.

Σε μια συνεδρίαση που, όπως αναμενόταν, είχε χαμηλό όγκο συναλλαγών, στο NYSE περίπου 200 εκατομμύρια τεμάχια άλλαξαν χέρια, με την αναλογία ανοδικών-πτωτικών να κυμαίνεται στο 17 προς 11,ενώ στο Nasdaq συναλλάχθηκαν περίπου 918 εκατομμύρια τεμάχια, με τους ανοδικούς τίτλους να υπερτερου΄ν οριακά των πτωτικών.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη κίνηση στο NYSE ήταν αυτές των Citigroup, Ford και Bank of America, ενώ στο Nasdaq αυτές των PowerShares, Sirius και Microsoft.

Λίγα λεπτά πριν το κλείσιμο το δικαίωμα της 3Ε ενισχυόταν 1,96% στα 14,06 δολάρια, ενώ ενισχυόταν 1,24% στα 3,26 δολάρια το δικαίωμα της ΕΤΕ. Κέρδη 2,32% κατέγραφε το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 8,37 δολάρια.

Τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρέμειναν σήμερα κλειστά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v