Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χριστουγεννιάτικα κέρδη στη Wall Street

Με κέρδη έκλεισε η αμερικανική αγορά την βραχεία, λόγω Χριστουγέννων, σημερινή συνεδρίαση, καθώς τα νέα macro που ανακοινώθηκαν ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων. Με απώλειες έκλεισαν Λονδίνο και Παρίσι.

Χαρούμενα Χριστούγεννα ετοιμάζονται να περάσουν οι επενδυτές στη Wall Street, καθώς η αμερικανική αγορά έκλεισε με κέρδη και δεν χάλασε την εορταστική ατμόσφαιρα των ημερών.

Τα κέρδη ήρθαν παρά τα δυσμενή μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα αυξήθηκαν κατά 30.000, σε υψηλό επίπεδο 26 ετών. Προσαρμοσμένες σε ετήσια βάση οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας ανέρχονται σε 558.000.

Ακόμα, οι καταναλωτικές δαπάνες περιορίστηκαν κατά 0,6% το Νοέμβριο, ποσοστό θετικότερο από το 0,7% που εκτιμούσαν οι αναλυτές.

Επίσης, οι παραγγελίες για διαρκή καταναλωτικά αγαθά αμερικανικής παραγωγής υποχώρησαν κατά 1% το Νοέμβριο, το οποίο διέψευσε τους αναλυτές που περίμεναν μεγαλύτερη κάμψη.

Το γεγονός ότι τα παραπάνω ανακοινωθέντα macro, παρότι αρνητικά, αποδείχτηκαν θετικότερα των προβλέψεων έφερε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο των δεικτών σε θετικό έδαφος.

Παράλληλα, νέα "βουτιά" της τάξης του 10% σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου που έκλεισε λίγο πάνω από τα 35 δολάρια το βαρέλι.

Στα θετικά νέα της ημέρας ανήκει η άνοδος της τάξης του 8% που σημείωσε η μετοχή της General Motors, ενώ συνέχισε την πτωτική της πορεία η Ford με απώλειες άνω του 3%.

Σταθεροποιητικά κινήθηκε η μετοχή της Wal Mart, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι σκοπεύει να τακτοποιήσει εκκρεμούσες αγωγές εναντίον της, για εργασιακά θέματα, με το ποσό της αποζημίωσης να κυμαίνεται μεταξύ 352 εκατ. δολαρίων και 640 εκατ. δολαρίων.

Σημαντικά κέρδη για τον χρηματοοικονομικό κλάδο με τις μετοχές των Citigroup και Bank of America να καταγράφουν κέρδη άνω του 4% και του 6% αντίστοιχα. 

Ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,58% στις 8.468,48 μονάδες. Ο Nasdaq ενισχύθηκε οριακά 0,22% στις 1.524,90 μονάδες, ενώ ο S&P σημείωσε άνοδο 0,58% στις 868,15 μονάδες.

Χαμηλός ήταν ο όγκος συναλλαγών στην συνεδρίαση της Παραμονής των Χριστουγέννων. Λίγο πριν τη λήξη, στο NYSE 180 εκατομμύρια τεμάχια άλλαξαν χέρια, ενώ στο Nasdaq συναλλάχθηκαν περίπου 100 εκατομμύρια τεμάχια.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη κίνηση στο NYSE ήταν αυτές των Citigroup, Ford και Bank of America, ενώ στο Nasdaq αυτές των Cisco, Sirius και Microsoft.

Λίγα λεπτά πριν το κλείσιμο το δικαίωμα της 3Ε υποχωρούσε 1,50% στα 13,81 δολάρια, ενώ ενισχυόταν 2,22% στα 3,22 δολάρια το δικαίωμα της ΕΤΕ. Κέρδη 1,62% κατέγραφε το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 8,17 δολάρια.

Με απώλειες έκλεισαν τα χρηματιστήρια σε Παρίσι και Λονδίνο. Ο FTSE 100 υποχώρησε 0,93% στις 4.216,59 μονάδες, με τις φαρμακευτικές εταιρείες και την ενέργεια να δέχονται ισχυρές πιέσεις, ενώ ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες 0,39% στις 3.116,21 μονάδες.

Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης παρέμεινε κλειστό.

Καλά Χριστούγεννα!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v