Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γεωπολιτικές ανησυχίες πιέζουν τη Wall

Πτωτικές τάσεις διαμορφώνονται στη Wall Street, εν μέσω ανησυχιών για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Σημαντική άνοδος στις τιμές του πετρελαίου, πιέσεις στις εταιρίες λιανικής. Κέρδη σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη.

Πτωτικές τάσεις διαμορφώνονται στην αμερικανική αγορά, εν μέσω ανησυχιών για την πολιτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ενώ οι επενδυτές «ξεφορτώνονται» μετοχές εταιρειών του χρηματοοικονομικού κλάδο με την χαμηλότερη απόδοση μέσα στο 2008.

Ειδικότερα, αναλυτές αναφέρουν πως επενδυτικοί κύκλοι προχωρούν σε καλλωπισμό των χαρτοφυλακίων τους, μεταξύ άλλων για φορολογικούς λόγους, πουλώντας κατά την τελευταία χρηματιστηριακή εβδομάδα του έτους μετοχές χαμηλής απόδοσης και αντικαθιστώντας τις με τίτλους που χάρισαν υψηλότερες αποδόσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του 2008.

Εν τω μεταξύ, δεν διάρκεσε πολύ η ενίσχυση των εταιρειών ενέργειας, χάρη στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου πάνω από τα 40 δολάρια το βαρέλι, ως αποτέλεσμα των εχθροπραξιών που εκτυλίσσονται στο Ισραήλ, καθώς ισχυρές πιέσεις δέχονται οι εταιρείες λιανικής, μπροστά στο φάσμα να αυξηθούν εκ νέου τα κόστη πωλήσεων, σε μια περίοδο ιδιαίτερα χαμηλής ζήτησης.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο ξεχωρίζει η απόφαση της κυβέρνησης του Κουβέιτ να μην προχωρήσει στην δημιουργία joint venture αξίας 17,4 δισ. δολαρίων με την εταιρεία χημικών Dow Chemical (-20%).

Το πλήγμα για την αμερικανική εταιρεία είναι ισχυρό αφού προσδοκούσε στην εισροή ρευστού στα ταμεία της, από την συγκεκριμένη συμφωνία, ώστε να αποπληρώσει μέρος των 13 δισ. που οφείλει για την εξαγορά της Rohm & Haas Co (-22%).

Επίσης, από τον χρηματοοικονομικό χώρο, κοινοπραξία εταιριών private equity και hedge fund, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να προβεί σε εξαγορά της υπό επιτήρηση επιχείρησης στεγαστικής πίστης IndyMac, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν αμερικανικά μέσα.

Σημειώνεται ότι ο τραπεζικός κλάδος της IndyMac βρίσκεται στα χέρια του αμερικανικού δημοσίου, μετά την κατάρρευση που υπέστη στα μέσα του προηγούμενου Ιουλίου. 

O  Dow Jones υποχωρεί 1,53% στις 8.385,48 μονάδες, ενώ ο Nasdaq καταγράφει απώλειες 2,28% στις 1.495,35 μονάδες. Ο S&P κινείται πτωτικά 1,61% στις 858,79 μονάδες.

Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές. Αναλυτικά, ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε κέρδη 2,44% στις 4.319,35 μονάδες. Ο DAX ενισχύθηκε 1,63%, στις 4.704,86 μονάδες, ενώ ο δείκτης CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,47% στις 3.130,72 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v