Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες στη Wall με το βλέμμα στη Μ.Ανατολή

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε η Wall, σε μια συνεδρίαση που επισκιάστηκε από τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, αλλά και από τα δυσμενή νέα που ήρθαν από το επιχειρηματικό μέτωπο. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε το αμερικανικό χρηματιστήριο, σε μια συνεδρίαση που επισκιάστηκε πρωτίστως από τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή και δευτερευόντως από τα δυσμενή νέα που ήρθαν από το επιχειρηματικό μέτωπο.

Κι ενώ (και) ο επενδυτικός κόσμος δεν κρύβει την ανησυχία του για την έκρυθμη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Λωρίδα της Γάζας, και κατ’ επέκταση στην ευρύτερη περιοχή, η αμερικανική αγορά βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες δυσάρεστες επιχειρηματικές εξελίξεις.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση του Κουβέιτ αποφάσισε να μην προχωρήσει στην δημιουργία joint-venture αξίας 17,4 δισ. δολαρίων με την εταιρεία χημικών Dow Chemical η οποία βλέπει την μετοχή της να γκρεμίζεται σε ποσοστό της τάξης του 18%.

Η Dow Chemical παρέσυρε στην κατρακύλα της την της Rohm & Haas (-15%) αφού η διάλυση της συμφωνίας δημιουργεί σοβαρές υπόνοιες ότι η πρώτη δεν θα καταφέρει να εξοικονομήσει τα 13 δισ. που οφείλει μέχρι το 2010 για την εξαγορά της δεύτερης.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι απώλειες οφείλονται, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι οι επενδυτές «ξεφορτώνονται» μετοχές εταιρειών του χρηματοοικονομικού κλάδο με ιδιαίτερα χαμηλές αποδόσεις μέσα στο 2008.

Δηλαδή, προχωρούν σε καλλωπισμό των χαρτοφυλακίων τους, μεταξύ άλλων για φορολογικούς λόγους, πουλώντας κατά την τελευταία χρηματιστηριακή εβδομάδα του έτους μετοχές χαμηλής απόδοσης και αντικαθιστώντας τις με τίτλους που χάρισαν υψηλότερες αποδόσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του 2008.

Και όλα αυτά, σε μια συνεδρίαση με έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος, πόσο μάλλον εν μέσω εορταστικής περιόδου που χαρακτηρίζεται από πολύ χαμηλό όγκο συναλλαγών.

Εν τω μεταξύ, ο μόνος κλάδος που κατέγραψε κέρδη ήταν αυτός της ενέργειας, λόγω της αύξησης των διεθνών τιμών του πετρελαίου πάνω από τα 40 δολάρια το βαρέλι, ως αποτέλεσμα των εχθροπραξιών που εκτυλίσσονται στο Ισραήλ και τις ανησυχίες για προμήθεια της αγοράς με "μαύρο χρυσό".

Η αρχική ώθηση στο σύνολο των δεικτών γρήγορα εκτονώθηκε, καθώς ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν οι εταιρείες λιανικής, μπροστά στο ενδεχόμενο να αυξηθούν εκ νέου τα κόστη πωλήσεων, σε μια περίοδο που ο τζίρος τους έχει ήδη πέσει σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα.

Επίσης, από τον χρηματοοικονομικό χώρο, κοινοπραξία εταιριών private equity και hedge fund, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να προβεί σε εξαγορά της υπό επιτήρηση επιχείρησης στεγαστικής πίστης IndyMac, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν αμερικανικά μέσα.

Σημειώνεται ότι ο τραπεζικός κλάδος της IndyMac βρίσκεται στα χέρια του αμερικανικού δημοσίου, μετά την κατάρρευση που υπέστη στα μέσα του προηγούμενου Ιουλίου.

Σε επίπεδο δεικτών που ανέκαμψαν σχετικά προς το τέλος της συνεδρίασης ο Dow Jones υποχώρησε 0,37% στις 8.483,93 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες 1,30% στις 1.510,32 μονάδες. Ο S&P έκλεισε πτωτικά 0,39% στις 869,42 μονάδες.

Σε μια συνεδρίαση με ισχνό τζίρο, περίπου 400 εκατομμύρια τεμάχια άλλαξαν χέρια, στο NYSE και 216 εκατομμύρια στο Nasdaq.

H αναλογία πτωτικών-ανοδικών κυμάνθηκε στο 2 προς 1 στο NYSE και στο 3 προς 1 στο Nasdaq.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη κίνηση στο NYSE ήταν αυτές των Dow Chemical, Citigroup και Bank of America, ενώ στο Nasdaq αυτές των PowerShares, Cisco και Microsoft.

Λίγα λεπτά πριν το κλείσιμο το δικαίωμα της 3Ε υποχωρούσε 0,78% στα 13,95 δολάρια, ενώ ενισχυόταν 3,98% στα 3,40 δολάρια το δικαίωμα της ΕΤΕ. Απώλειες 0,45% για το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 8,29 δολάρια.

Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές. Αναλυτικά, ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε κέρδη 2,44% στις 4.319,35 μονάδες. Ο DAX ενισχύθηκε 1,63%, στις 4.704,86 μονάδες, ενώ ο δείκτης CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,47% στις 3.130,72 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v