Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η GM δίνει ώθηση στη Wall Street

Ανοδικές τάσεις επικρατούν στο αμερικανικό χρηματιστήριο, μετά την κυβερνητική στήριξη  στη General Motors και παρά την πτώση του δείκτη καταναλωτικής πίστης σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Ανοδικές τάσεις επικρατούν στο αμερικανικό χρηματιστήριο, μετά την οικονομική στήριξη που παρέχει η κυβέρνηση στον χρηματοπιστωτικό βραχίονα της General Motors, GMAC.

Αναλυτικότερα, στη συνέχεια της απόφασης της Fed για μετατροπή της GMAC σε τράπεζα συμμετοχών, το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι θα παράσχει 5 δισ. δολάρια στην εταιρεία έναντι προνομιούχων μετοχών, ώστε να στηρίξει την κεφαλαιακή της βάση και να ενισχυθεί η καταναλωτική πίστη στην αγορά αυτοκινήτου.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα δανείσει ακόμα 1 δισ. στην GM, επιπροσθέτως των 17,4 δισ. δολαρίων που έχει ήδη δεσμευτεί να παράσχει προς στήριξη των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών.

Οι μετοχές των General Motors και Ford ενισχύονται σε ποσοστό της τάξης του 4% και του 1,30% αντίστοιχα.

Οι εξελίξεις με τις αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν θετικό αντίκτυπο στις μεταλλευτικές εταιρείες, με τον κολοσσό Alcoa να καταγράφει κέρδη της τάξης του 7,30% ωθώντας σε θετικό έδαφος το σύνολο των δεικτών.

Ο Dow Jones ενισχύεται 1,07% στις 8.574,65 μονάδες. Ο S&P καταγράφει κέρδη 1,15% στις 879,41 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται ανοδικά 1,48% στις 1.532,65 μονάδες.

Η αγορά κινείται σε θετικό έδαφος αγνοώντας τα δυσμενή νέα από την μακροοικονομία.

Ειδικότερα, υποχώρησε στις 38 μονάδες το Δεκέμβριο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης από 44,7 τον Νοέμβριο και 38,3 μονάδες τον Οκτώβριο.

Επίσης, σύμφωνα με το δείκτη Case-Shiller οι τιμές των ακινήτων σε 20 μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 2,2% τον Οκτώβριο και κατά 18% σε ετήσια βάση.

Με κέρδη έκλεισαν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο FTSE 100 κατέγραψε κέρδη 1,70% στις 4.392,68 μονάδες, ενώ ο CAC 40 ενισχύθηκε 2,76% στις 3.217,13 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη, όπου η σημερινή συνεδρίαση ήταν βραχεία λόγω εορτών, ο DAX έκλεισε με κέρδη 2,24% στις 4.810,20 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v