Αρνητικό το κλίμα σε Wall - ευρωαγορές

Η αδυναμία ενίσχυσης των ρυθμών δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και οι ”συντηρητικές” εκτιμήσεις της Intel για τις πωλήσεις της, διατηρούν σε αρνητικό έδαφος την αμερικανική αγορά, ενώ πτωτικές τάσεις επικράτησαν και στις ευρωαγορές.

Αναγκασμένοι από τα δεδομένα της ημέρας να επικεντρωθούμε σήμερα στην κίνηση των ευρωπαϊκών αγορών, καθώς στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού ούτε οι ”συντηρητικές” εκτιμήσεις της Intel όσον αφορά στα επίπεδα πωλήσεων της ούτε και η αδυναμία ενίσχυσης των ρυθμών δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας δεν φαίνονται αρκετά για να ωθήσουν Dow και S&P σε μια ουσιώδη διόρθωση.

Αντ΄ αυτού, η Ευρώπη φάνηκε σήμερα να επιδεικνύει την μεγαλύτερη ευαισθησία, εξέλιξη στην οποία συνέβαλε η νέα ραγδαία ενίσχυση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς η διήμερη συσσώρευση στην ευρύτερη περιοχή του 1,21 έδωσε εν τέλει έναυσμα για την καταγραφή νέου ιστορικού υψηλού, στην ισοτιμία 1,2160 έναντι του δολαρίου.

Ισοτιμία στην οποία καθίσταται προφανές πως πλήττεται η εξαγωγική ισχύς των ευρωπαίων παραγωγών, ασχέτως του εάν προς το παρόν, σε μια προσπάθεια να κλείσει η χρήση όσο το δυνατόν καλύτερα, οι επιχειρήσεις αρνούνται να προχωρήσουν σε profit warnings.

Πάντως, αυτό που έχει σημασία σε χρηματιστηριακό επίπεδο είναι η σταδιακή τιμολόγηση του συγκεκριμένου κινδύνου, όπως φάνηκε σήμερα με την αδυναμία των βασικών δεικτών της Γηραιάς Ηπείρου να αφομοιώσουν πλήρως την βελτίωση της εικόνας των futures επί των αμερικανικών δεικτών.

Δύο είναι τα βασικά συμπεράσματα που απορρέουν από την σημερινή ημέρα. Καταρχήν, παρά το ”διπλό χτύπημα” (χειρότερα του αναμενόμενου μακροοικονομικά και μικροοικονομικά δεδομένα), οι αμερικανικές αγορές παραμένουν ανθεκτικές, οι δε ευρωπαϊκές συνεχίζουν να συσσωρεύουν με πλαγιολισθητική χροιά. Απώλειες 0,85% στον Dax, 1,13% στον Cac και μόλις 0,26% στον FTSE-100, ποσοστά πλήρως αποδεκτά για μια ημέρα που δεν προσέφερε εναύσματα ανόδου.

Στον αντίποδα (2ο βασικό συμπέρασμα), με δεδομένη την διεύρυνση του χάσματος μεταξύ των μακροοικονομικών δεδομένων και της χρηματιστηριακής τάσης, διογκώνεται η ζήτηση για προϊόντα που σχετίζονται ή ανταποκρίνονται με αρνητικό βαθμό συσχέτισης στην χειροτέρευση της δημοσιονομικής κατάστασης.

Συνεπώς, τα κέρδη 100 μονάδων βάσης για το δεκαετές bund σε σχέση με χθες (από το 111,42 στο 112,46) έρχονται ως φυσιολογική απόρροια της μεταστροφής κεφαλαίων από μη-ευρωπαϊκά κυρίως funds που θέλουν να προστατευθούν από την φθορά του δολαρίου, φθορά που πηγάζει και ενισχύεται ως τάση από την χείριστη δημοσιονομική κατάσταση των ΗΠΑ, όπου τα δίδυμα ελλείμματα διογκώνονται ραγδαία και οι Ξένες Άμεσες Επενδύσεις (ΞΑΕ) διαμορφώνονται εδώ και τρεις μήνες στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας εικοσαετίας σχεδόν.

Μεγαλύτερος κερδισμένος όλων ο χρυσός και ο άργυρος, με νέο υψηλό επταετίας να σημειώνεται και για τα δύο (406,82 δολάρια ανά ουγκιά και 5,5 δολάρια ανά ουγκιά) αντίστοιχα, αφού ασχέτως των όποιων εβδομαδιαίων δεδομένων, υπάρχουν χαρτοφυλάκια και διαχειριστές που αναγνωρίζουν ως δομικό το πρόβλημα των ελλειμμάτων αλλά και του ευτελισμού του δολαρίου αφού τυπώνεται αφειδώς πλέον χρήμα στις ΗΠΑ για να συντηρήσει αυτά τα ελλείμματα, και συνεπώς στρέφονται σε οτιδήποτε έχει πραγματική και άμεσα προσδιοριστέα αξία.

Τέλος, ας μην αμελούμε και την παράμετρο της κλιμακούμενης γεωπολιτικής αστάθειας, καθώς η τελευταία τρομοκρατική ενέργεια στην Ρωσική Ομοσπονδία το πρωί δεν αφήνει να επικρατήσουν τάσεις εφησυχασμού, καθώς ουδείς είναι πλέον σε θέση να προεξοφλήσει ένα ”ήρεμο” Σαββατοκύριακο ενόψει.

Ο δείκτης Dow Jones κινείται στις 9898,01 μονάδες με απώλειες 0,33%, ενώ και ο Nasdaq σημειώνει πτώση 0,93% στις 1950,43 μονάδες. Ο S&P υποχωρεί περί το 0,34% στις 1066,09 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v