ΟΠΕΚ: Σταθερή η παραγωγή μέχρι νεωτέρας

Αμετάβλητο συμφώνησαν τα μέλη του ΟΠΕΚ να διατηρήσουν το ύψος της παραγωγής πετρελαίου για το α΄ τρίμηνο του 2003. Χωρίς απρόοπτα, μέχρι τη νέα συνεδρίαση του ΟΠΕΚ (10 Φεβρουαρίου), θα παράγονται 24,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

ΟΠΕΚ: Σταθερή η παραγωγή μέχρι νεωτέρας
Σταθερό το επίπεδο παραγωγής πετρελαίου, στα 24,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, για το πρώτο τρίμηνο του 2004, αποφάσισαν να διατηρήσουν τα έντεκα μέλη του ΟΠΕΚ χθες Πέμπτη, σε συνεδρίαση τους στη Βιέννη.

Αντίθετα, παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για ”βραχυπρόθεσμη απόφαση” καθώς δεν αποκλείουν μελλοντική χρησιμοποίηση του αδύναμου δολαρίου, ως πρόφαση για αύξηση της τιμής του μαύρου χρυσού.

Το ενδεχόμενο να κυμανθεί η τιμή του brent μεταξύ των 25 και 30 δολαρίων ανά βαρέλι είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί όταν τα μέλη του ΟΠΕΚ αποφασίσουν μείωση της παραγωγής τους, πιθανότατα στο β΄ τρίμηνο, εκτιμούν οι αναλυτές.

Οι απόψεις της αγοράς περί μείωσης της παραγωγής ενδυναμώνονται περαιτέρω από τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας ο οποίος υποστήριξε ότι ”επιθυμεί μια υψηλή τιμή πετρελαίου δεδομένης της δολαριακής πτώσης”.

Η επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ με αντικείμενο τον καθορισμό του ύψους της παραγωγής είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στις 10 Φεβρουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v