Πάνω από τις 2.000 μονάδες ο Nasdaq (update)

Το φράγμα των 2.000 μονάδων ”έσπασε” πριν από λίγο ο Nasdaq για πρώτη φορά μετά τον Ιανουάριο του 2002, ενώ ο Dow βρίσκεται σε υψηλά 17 μηνών. Μαζικές τοποθετήσεις μετά την αφομοίωση των αντιφατικών μακρο-οικονομικών στοιχείων από το δείκτη ISM και την παραγωγικότητα γ΄ τριμήνου. Ανοδικά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Το φράγμα των 2.000 μονάδων ”έσπασε” πριν από λίγο ο Nasdaq για πρώτη φορά μετά τον Ιανουάριο του 2002, ενώ ο Dow βρίσκεται σε υψηλά 17 μηνών.

Η εξέλιξη αποδίδεται στις μαζικές τοποθετήσεις μετά την αφομοίωση των αντιφατικών μακρο-οικονομικών στοιχείων από το δείκτη ISM και την παραγωγικότητα γ΄ τριμήνου.

Ανοδικά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ειδικότερα, αναλυτές σχολιάζουν ότι η μεγαλύτερη του προσδοκώμενου υποχώρηση του δείκτη παροχής υπηρεσιών ISM, έδωσε την αφορμή για μερική ρευστοποίηση κερδών, καθώς μάλιστα οι δείκτες βρισκόταν σε πολύμηνα υψηλά επίπεδα.

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν και στην Ευρώπη, αν και στο Λονδίνο τα κέρδη περιόρισαν οι απώλειες της Amvescap, του μεγαλύτερου money manager παγκοσμίως, καθώς η αμερικανική θυγατρική της κατηγορείται τόσο από τον εισαγγελέα της Νέας Υόρκης όσο και από τη SEC, για ευνοϊκή μεταχείριση ”προνομιούχων” πελατών της.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η παραγωγικότητα του τρίτου τριμήνου αυξήθηκε με ρυθμό της τάξης του 9,4%, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ποσοστό της τάξης του 9%, από το 8,1% της προηγούμενης μέτρησης.

Παράλληλα, ο δείκτης παροχής υπηρεσιών ISM, υποχώρησε στο 60,1 το Νοέμβριο από το 64,7 του προηγουμένου μήνα, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση στο 64. Οι αναλυτές ωστόσο επισημαίνουν ότι σημαντικό είναι το γεγονός διατήρησης του δείκτη πάνω από το 50, στοιχείο που υποδηλώνει ανάπτυξη.

Εξάλλου, υψηλότερα κατά 3,5% κινείται η φαρμακοβιομηχανία Merck, ύστερα από την ανακοίνωση των εκτιμήσεών της για τα κέρδη του 2004, ανταποκρίνονται και στις προσδοκίες της αγοράς.

Κέρδη καταγράφει και η Cisco Systems, ενώ περί το 4% ενισχύεται η μετοχή της Oracle, μετά την αναβάθμισή της σε buy από neutral από την UBS.

Περί το 17% ενισχύονται οι μετοχές της ADC Communications στο Nasdaq, καθώς η εταιρία ανακοίνωσε κέρδη για πρώρη φορά μετά από δύο χρόνια, με την Deutsche Securities και την Needham & Co. να αναβαθμίζουν τη μετοχή της.

Κατά 5% κερδίζει και η General Motors, ύστερα από την αύξηση κατά 20% των πωλήσεών της στη διάρκεια του Νοεμβρίου, ενώ πτώση καταγράφουν οι Ford Motor και Chrysler.

Ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 9933,42 μονάδες με άνοδο 0,81% ενώ ο Nasdaq σημειώνει κέρδη 0,95% στις 1998,90 μονάδες. Ο S&P καταγράφει άνοδο 0,64% στις 1073,46 μονάδες.

O FTSE 100 έκλεισε στις 4386,1 μονάδες με άνοδο 0,16% ενώ κατά 1,74% ενισχύθηκε ο DAX στις 3875,66 μονάδες. Ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,87% στις 3501,93 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v