Μικρές μεταβολές στη Wall, πτώση για Ευρώπη

Ηπια ανοδική τροχιά ακολουθεί η αμερικανική αγορά, με τον Nasdaq να προσπαθεί να διατηρηθεί σε θετικό έδαφος μια ημέρα μετά την υπέρβση των 2.000 μονάδων. ”Διστακτικοί” εμφανίστηκαν οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που έκλεισαν με μικρές απώλειες.

Ηπια ανοδική τροχιά ακολουθεί η αμερικανική αγορά, με τον Nasdaq να προσπαθεί να διατηρηθεί σε θετικό έδαφος μια ημέρα μετά την υπέρβση των 2.000 μονάδων.

Διστακτικοί σήμερα οι ευρωπαίοι επενδυτές, λογική εξέλιξη υπό το πρίσμα του χθεσινού ”αδειάσματος” του Nasdaq προς το κλείσιμο.

Συνεπώς, δεν είχαν ιδιαίτερο λόγο να ακολουθήσουν σήμερα την ανοδική κίνηση των αμερικανικών αγορών μέχρι και τις 18:30, όποτε και αποπερατώθηκε η χρηματιστηριακή ημέρα.

Στα αξιοσημείωτα πάντως η μέχρι στιγμής απροθυμία των διαχειριστών στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού να ρευστοποιήσουν βραχυχρόνια κέρδη (επιτυγχάνοντας και την ”πραγματική” καταγραφή κερδών στα βιβλία πριν την λήξη της χρήσης σε 19 συνεδριάσεις από σήμερα), με αφορμή την ανακοίνωση χειρότερων των αναμενόμενων στοιχείων αναφορικά με τα επιδόματα ανεργίας σε εβδομαδιαία βάση.

Η διόρθωση του ευρώ από την περιοχή του 1,21 και η αδυναμία περαιτέρω ενίσχυσης του έναντι του δολαρίου παρά την ”απογοήτευση” των μακροοικονομικών δεδομένων ενισχύει την εκτίμηση πως υπάρχει κόπωση.

Με μια πιο ψύχραιμη και σφαιρική ματιά, προκύπτει πάντως πως το κλείσιμο θέσεων εν αναμονή της λήξης της χρήσης – με εξαίρεση τη Βρετανία όπου η χρήση κλείνει τον Μάρτιο – επικρατεί ως φαινόμενο.

Εξου και η πτωτική κίνηση των εμπορευμάτων (χρυσός, άργυρος, πετρέλαιο, πλατίνα και καφές), σε μια ημέρα όπου τα δύο πρώτα, υπό άλλες συνθήκες, θα είχαν επιδοθεί σε νέες ανοδικές εξάρσεις.

Συσσωρευτική εξ΄ ορισμού λοιπόν η κίνηση παντού, με τους Dax, Cac και FTSE-100 να κινούνται μέσα σε ένα εύρος συν-πλην 0,6% σε σχέση με τα χθεσινά τους επίπεδα.

Στο κλείσιμο αρνητικό μεν το πρόσημο (0,02%, 0,15% και 0,31% αντίστοιχα), φαίνεται όμως πως ceteris paribus – αν δεν αλλάξει κάτι δηλαδή – η αυριανή ημέρα ίσως συνοδευτεί από την καταγραφή νέων υψηλών τρέχοντος έτους.

Ο Dax σε αυτή τη περίπτωση εμφανίστηκε πιο τολμηρός, καθώς δοκίμασε την περιοχή των 3.900 μονάδων, με το ΣΜΕ να γράφει υψηλό ημέρας στο 3.899,5. Χρειάζεται όμως εναύσματα, ίσως ένα καλό κλείσιμο σήμερα στις ΗΠΑ αποδειχθεί αρκετό.

Ο Dow Jones σημειώνει κέρδη 0,42% στις 9914,45 μονάδες, ενώ και ο S&P ενισχύεται περί το 0,28% στις 1067,71 μονάδες. Ο Nasdaq υποχωρεί 0,12% στις 1957,82 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v