Προς εκτόνωση ο πόλεμος του χάλυβα

Η ΕΕ και η Κίνα προτίθενται να αναιρέσουν την απειλή αντίμετρων σε αμερικανικά προϊόντα, εφόσον ο πρόεδρος Μπους άρει, όπως αναμένεται, τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα.

Προς εκτόνωση ο πόλεμος του χάλυβα
Η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Κίνα είναι πιθανό να αναιρέσουν την απειλή αντίμετρων στις εισαγωγές χάλυβα, εφόσον ο πρόεδρος των ΗΠΑ άρει, όπως αναμένεται, τους δασμούς στις εισαγωγές του εμπορεύματος.

Οι κινήσεις των δύο πλευρών θα προσφέρουν μεγάλη ανάσα στην ύψους 350 δισ. δολαρίων διεθνή χαλυβουργία και θα αποτρέψουν έναν ευρύτερο εμπορικό πόλεμο.

Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους προβλέπεται να ανακοινώσει το απόγευμα της Πέμπτης την ανάκληση των δασμών που επιβάλλουν εδώ και 21 μήνες οι ΗΠΑ σε εισαγωγές χάλυβα ύψους 3 δισ. δολ., προκειμένου να προστατευθούν οι αμερικανικές χαλυβουργίες.

Η κίνηση του αμερικανικού προέδρου κατά πάσα πιθανότητα θα πείσει την Ευρώπη, την Ιαπωνία και την Κίνα να αναιρέσουν τα αντίμετρα που προγραμμάτιζαν με την επιβολή δασμών σε μια σειρά αμερικανικά προϊόντα αξίας 2,3 δισ. δολ., όπως κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και πορτοκάλια.

Ο αμερικανός Πρόεδρος θεωρείται ότι υπέκυψε στις πιέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου να κάνει πίσω, αλλά πάντως στη διεθνή αγορά η Κίνα καταναλώνει πλέον τόσο μεγάλες ποσότητες χάλυβα, που ο Τζ. Μπους έχει τη δυνατότητα να άρει τους δασμούς χωρίς να διακινδυνεύσει την οργή της αμερικανικής χαλυβουργίας ενόψει των προεδρικών εκλογών το 2004.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v