Ράλι στη Wall με FED και macro στο... τιμόνι

Ανοδικό ράλι προκάλεσε στη Wall Street η απόφαση της FED να αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα, αλλά και η έμμεση ”δέσμευσή” της για παραμονή τους σε χαμηλά επίπεδα. Αισιοδοξία άντλησαν οι επενδυτές από τα στοιχεία για καταναλωτική εμπιστοσύνη, αλλά και από εταιρικά νέα.

Σε σημαντικά κέρδη οδήγησαν τους βασικούς δείκτες της Wall Street οι έμμεσες διαβεβαιώσεις της FOMC ότι το ύψος των επιτοκίων θα παραμείνει χαμηλό για υπολογίσιμο χρονικό διάστημα, αλλά και λοιπά μακροοικονομικά νέα.

Η νομισματική επιτροπή της FED αποφάσισε να αφήσει αμετάβλητα τα αμερικανικά επιτόκια στο 1% και σε χαμηλά 45 ετών. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι ο σημαντικότερος κίνδυνος για την οικονομία των ΗΠΑ παραμένει ο αποπληθωρισμός, ενώ δεν παρέλειψε να δηλώσει ”επιφυλακτικά αισιόδοξη” για την πορεία περαιτέρω της.

Στα υπόλοιπο ”μακροοικονομικό μέτωπο”, απρόσμενη άνοδο σημείωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη του Οκτωβρίου και διαμορφώθηκε στο 81,1 έναντι του 79,3 που ανέμεναν οι αναλυτές. Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών ανακοινώθηκαν για το μήνα Σεπτέμβριο στο +0,8%, έναντι υποχώρησης 0,1% τον Αύγουστο και ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η άνοδος θα είναι μεγαλύτερη, στο 1,4%.

Σημαντική άνοδο εξάλλου κατέγραψαν οι τίτλοι των RJ Reynolds και British American Tobacco, μετά την ανακοίνωση της απόφασής τους να συγχωνεύσουν τις εργασίες τους στις ΗΠΑ. Η αξία του deal υπολογίστηκε περίπου στα 6,2 δισ. δολ.

Η είδηση ήλθε λίγο μετά το τέλος της συνεδρίασης της Δευτέρας, κατά την οποία είχε ανακοινωθεί άλλο, σημαντικότατο χρηματοοικονομικό deal.

Παραμένοντας στα εταιρικά νέα, η τηλεπικοινωνιακή Verizon ανακοίνωσε κέρδη ανά μετοχή στο επίπεδο των 64 σεντς- δύο σεντς καλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Αντίστοιχη ήταν η εικόνα των αποτελεσμάτων και της Biogen τα κέρδη ανά μετοχή της οποίας ξεπέρασαν τις προβλέψεις κατά 8 σεντς.

Στο +1,46% και τις 9.748 μονάδες διαμορφώθηκε ο δείκτης Dow Jones, ενώ κέρδη της τάξης του 2,62% εμφάνισε ο δείκτης Nasdaq, στις 1.932 μονάδες. Στο +1,52% και τις 1.046 μονάδες ο δείκτης S&P 500.

Υποχώρηση της τάξης του 0,17% εμφάνισε το δικαίωμα του ΟΤΕ και έκλεισε στα 5,78 δολ., ενώ αντίθετα κινήθηκαν οι τίτλοι της Coca Cola 3Ε (+0,20% στα 19,64 δολ.) και της Εθνικής (+3,16%, στα 4,25 δολ.).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v