Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η FED (update)

Αμετάβλητα στο 1% και σε χαμηλό 45 ετών αποφάσισε η FOMC να αφήσει τα αμερικανικά επιτόκια, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τη θέση περί ”ε[πιφυλακτικής αισιοδοξίας” για την οικονομία των ΗΠΑ. Απρόσμενη βελτίωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης Οκτωβρίου.

Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η FED (update)
Αμετάβλητα στο 1% αποφάσισε να αφήσει τα αμερικανικά επιτόκια η νομισματική επιτροπή της FED. Το ύψος των επιτοκίων βρίσκεται ήδη σε χαμηλό 45 ετών.

Στα σχόλια που συνόδεψαν την απόφαση της FOMC, ο αποπληθωρισμός εξακολουθεί να περιγράφεται ως ο Νο1 κίνδυνος για την αμερικανική οικονομία.

Παρά τα σημάδια ανάκαμψης των τελευταίων εβδομάδων, η επιτροπή διατήρησε την πεποίθησή της ότι ”ενδεδειγμένη νομισματική πολιτική είναι η επιφυλακτική νομισματική πολιτική”- κάτι που, όπως έκανε γνωστό, δεν πρόκειται να αλλάξει για υπολογίσιμο χρονικό διάστημα.

Παρά τις εκτιμήσεις που θέλουν τους ρυθμούς ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας να διαμορφώνονται ακόμη και στο 6% για το γ΄ τρίμηνο του έτους, τα μέλη της επιτροπής δεν θεώρησαν ότι κάτι τέτοιο εξαφανίζει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού.

Όπως παρατηρούν αναλυτές, τα πορίσματα της σύσκεψης είναι πανομοιότυπα με εκείνης προ έξι εβδομάδων, ενώ η θέση της για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας μπορεί να συνοψιστεί στη φράση ”επιφυλακτική αισιοδοξία”.

Σε σημαντικά ανώτερα των προβλέψεων επίπεδα ανακοινώθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη Οκτωβρίου στις ΗΠΑ. Συγκεριμένα, ο δείκτης ανακοινώθηκε στις 81,1 μονάδες, ενώ τον Σεπτέμβριο είχε διαμορφωθεί στις 76,8 και ενώ οι αναλυτές περίμεναν άνοδο μέχρι το 79,3.

Ανοδικά κινήθηκε το ύψος των παραγγελιών διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, ενώ και η υποχώρηση του Αυγούστου αναθεωρήθηκε σε επίπεδα χαμηλότερα από τα αρχικώς ανακοινωθέντα.

Συγκεκριμένα, οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά σημείωσαν αύξηση κατά 0,8%, έναντι υποχώρησης κατά 0,1% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η άνοδος θα είναι μεγαλύτερη και θα διαμορφωθεί στο 1,4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v