Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι στη Wall χάρη στην πρόταση Bernanke

Η πρόταση του επικεφαλής της Fed στο Κογκρέσο για νέο πακέτο οικονομικής στήριξης, χάρισε ισχυρά κέρδη στη Wall Street, στέλνοντας τον Dow σχεδόν 410 μονάδες υψηλότερα. Σημαντικά κέρδη στις ευρωαγορές.

Η πρόταση του επικεφαλής της Fed Ben Bernanke στο Κογκρέσο ότι πρέπει να εξετάσει τη λήψη και νέου πακέτου στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, χάρισε ισχυρά κέρδη στη Wall Street, στέλνοντας τον Dow σχεδόν 410 μονάδες υψηλότερα.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα ο κ. Bernanke κατά την διάρκεια κατάθεσής του στο Κογκρέσο επεσήμανε ότι το ενδεχόμενο παρατεταμένης επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας καθιστά επιτακτική την ανάγκη να εξετάσει το Κογκρέσο την λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών και φορολογικών μέτρων ώστε να στηριχθεί η κατανάλωση και κατ’ επέκταση η οικονομία της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη πρόταση είχαν κάνει την προηγούμενη εβδομάδα και οι Δημοκρατικοί.

Οι επενδυτές υποδέχθηκαν θερμά την πρόταση του επικεφαλής της Fed και προχώρησαν σε τοποθετήσεις, αναζητώντας ταυτόχρονα τις αγοραστικές ευκαιρίες που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα.

Το θετικό κλίμα που δημιούργησε η πρόταση Bernanke ενέτεινε περαιτέρω η δήλωση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Henry Paulson, ότι ομάδα τραπεζών εκδήλωσε την πρόθεσή της να συμμετάσχει στο κυβερνητικό σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων με 250 δισ. δολάρια.

Εξέλιξη που έδωσε νέα ώθηση στην αμερικανική αγορά και βοήθησε τους βασικούς δείκτες να κλείσουν με αξιοσημείωτα κέρδη.

Ειδικότερα, ο Dow Jones κινήθηκε σχεδόν 410 μονάδες υψηλότερα και έκλεισε στις 9.265,43 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 4,67%. Ο Nasdaq ολοκλήρωσε στις 1.770,03 μονάδες, με άνοδο 3,43%, ενώ ο S&P 500 διαμορφώθηκε στις 985,39 μονάδες, ήτοι 4,77% υψηλότερα.

Από πλευράς συναλλαγών, στο NYSE άλλαξαν χέρια περίπου 1,2 δισ. τεμάχια, με την αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών να κυμαίνεται στο 5 προς 1. Στο στόχαστρο των αγοραστών βρέθηκαν οι τίτλοι των Citigroup, General Electric, Bank Of America και AIG.

Στον Nasdaq ο όγκος συναλλαγών έφτασε περίπου στα 870 εκατ. τεμάχια, με αναλογία 3 ανοδικές μετοχές για κάθε 1 πτωτική. Το ενδιαφέρον των επενδυτών συγκέντρωσαν οι τίτλοι των PowerShares QQQ, Microsoft, Intel και Cisco.

Από τον επιχειρηματικό στίβο, με κέρδη της τάξης του 10% έκλεισε ο τίτλος της AIG, μετά την ανακοίνωση της τράπεζας ότι έως το τέλος του έτους θα ξεκινήσει την πώληση δραστηριοτήτων της ώστε να αποπληρώσει το δάνειο ύψους 85 δισ. δολαρίων που έχει λάβει από την κυβέρνηση.

Ισχυρή άνοδο κατά 15,7% σημείωσε επίσης ο τίτλος της Ericsson, η οποία ανακοίνωσε αποτελέσματα τριμήνου υψηλότερα των προσδοκιών της αγοράς, ενώ με κέρδη ολοκλήρωσε και η μετοχή της General Motors εν μέσω εντεινόμενων δημοσιευμάτων για συγχώνευσή της με την Chrysler.

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν επίσης οι μετοχές των επιχειρήσεων ενέργειας, ωθούμενες από την άνοδο του «μαύρου χρυσού» εν όψει της συνεδρίασης του OPEC την Παρασκευή όπου θα εξεταστεί η μείωση της παραγωγής του καρτέλ.

Συγκεκριμένα, το πέρας του floor trading έστειλε την τιμή του πετρελαίου να κλείσει στα 74 δολάρια το βαρέλι, με κέρδη της τάξης του 3%. Στην αγορά των πολύτιμων μετάλλων, ο χρυσός δεν μπόρεσε να ανακτήσει τα 800 δολάρια σε επίπεδο κλεισίματος, με τη σειρά Δεκεμβρίου να κλείνει ελαφρά θετική στα 790 δολάρια η ουγκιά, έχοντας δοκιμάσει προηγουμένως και τα 811,8 δολάρια.

Αντίθετα, απώλειες κατέγραψε ο τίτλος της Yahoo, μετά το δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης των θέσεων εργασίας της καθώς και τη λήψη πρόσθετων μέτρων για τη μείωση του κόστους της.

Το δικαίωμα της Εθνικής σημείωσε άνοδο κατά 0,41%, στα 4,95 δολάρια, ενώ το δικαίωμα του ΟΤΕ εκτινάχθηκε κατά 8,75%, στα 6,96 δολάρια. Κέρδη 9,55% και για την 3E, στα 14,45 δολάρια.

Εν τω μεταξύ, με σημαντικά κέρδη ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματαγορές, ωθούμενες από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για την εκτόνωση της κρίσης αλλά και τα υψηλότερα των εκτιμήσεων κέρδη τριμήνου της Ericsson.

Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 5,41% και ολοκλήρωσε στις 4.282,67 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 ενισχύθηκε κατά 1,12% και έκλεισε στις 4.835,01 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε 3,56% υψηλότερα και διαμορφώθηκε στις 3.448,51 μονάδες.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v