Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Λύγισε" στο τέλος η Wall Street

Μια ακόμη συνεδρίαση για γερά νεύρα στη Wall Street, με τους βασικούς δείκτες μετά το πτωτικό ξεκίνημα, να κινούνται έντονα ανοδικά για να κλείσουν όμως τελικά με αρνητικό πρόσημο. Σημαντική άνοδος στις ευρωαγορές.

Μια ακόμη συνεδρίαση για γερά νεύρα στη Wall Street, με τους βασικούς δείκτες μετά το πτωτικό ξεκίνημα, να κινούνται έντονα ανοδικά για να κλείσουν όμως τελικά με αρνητικό πρόσημο.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ξεκίνησε εν μέσω έντονα αρνητικού κλίματος λόγω των ιδιαίτερα αρνητικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν νωρίτερα για την αγορά κατοικίας.

Ειδικότερα, η υποχώρηση των νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο κατά 6,3%, στις 817.000 που είναι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών και παράλληλα η μείωση των οικοδομικών αδειών κατά 8% στις 820.000 τον ίδιο μήνα, αναζωπύρωσε τους φόβους των επενδυτών για την κατάσταση της αγορά ακινήτων και γενικότερα της οικονομίας.

Το κλίμα επιβάρυνε και η αναπάντεχη ισχυρή πτώση που εμφάνισε ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του πανεπιστημίου Michigan, ο οποίος υποχώρησε στο 57,5 τον Οκτώβριο από το 70,3 που βρισκόταν τον προηγούμενο μήνα και αντί εκτιμήσεων για διαμόρφωσή του στο 64,5.

Έτσι, η αμερικανική αγορά κινήθηκε έντονα πτωτικά, για να ανακάμψει ωστόσο στη συνέχεια και να κινηθεί σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα, καθώς μερίδα επενδυτών φαίνεται να αναζήτησε τις αγοραστικές ευκαιρίες που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα, ακολουθώντας και την «συμβουλή» του γνωστού επενδυτή Warren Buffet σε άρθρο του στους New York Times ότι είναι «ώρα για αγορές αμερικανικών μετοχών, οι οποίες διαπραγματεύονται σε εξαιρετικά ελκυστικά επίπεδα».

Λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίαση όμως, η αγορά φάνηκε να χάνει τον βηματισμό της, με αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες να κλείσουν τελικά σε αρνητικό έδαφος.

Ειδικότερα, ο Dow Jones που κινήθηκε σήμερα σε ένα εύρος 560 μονάδων ολοκλήρωσε στις 8.852,22 μονάδες, με απώλειες 1,41% για την ημέρα, αλλά με σημαντικά εβδομαδιαία κέρδη της τάξης του 4,7%. Χαρακτηριστικό της εντονότατης μεταβλητότητας που επικράτησε όλη την εβδομάδα είναι το γεγονός ότι ο βιομηχανικός δείκτης σημείωσε την Δευτέρα την μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο στην ιστορία του κερδίζοντας 936 μονάδες, ενώ μόλις μια ημέρα μετά, την Τρίτη υποχώρησε κατά 733 μονάδες, που είναι η δεύτερη υψηλότερη μοναδιαία υποχώρηση του δείκτη.

Ανάλογη μεταβλητότητα εμφάνισαν και οι άλλοι δύο δείκτες, με τον Nasdaq να ολοκληρώνει τελικά την συνεδρίαση στις 1.711,29 μονάδες, με απώλειες 0,37% για την ημέρα αλλά 3,7% υψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής και τον S&P 500 να διαμορφώνεται στις 940,55 μονάδες, σημειώνοντας ημερήσια πτώση 0,62% αλλά καταγράφοντας κέρδη 4,6% σε επίπεδο εβδομάδας.

Από πλευράς συναλλαγών στο NYSE άλλαξαν χέρια περίπου 1,04 δισ. τεμάχια, με την αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών να κυμαίνεται στο 3 προς 1. Στο προσκήνιο βρέθηκαν οι τίτλοι των Citigroup, General Electric, Bank Of America και AIG.

Στον Nasdaq ο όγκος συναλλαγών ανήλθε περίπου στο 1,66 δισ. τεμάχια, με αναλογία 2 ανοδικές μετοχές έναντι 1 πτωτικής. Τις υψηλότερες συναλλαγές εμφάνισαν οι PowerShares QQQ, Microsoft, Intel και Cisco Systems.

Από τις επιμέρους μετοχές, με κέρδη της τάξης του 8% έκλεισε ο τίτλος της Google, μετά την ανακοίνωση κερδών τρίτου τριμήνου υψηλότερων των προσδοκιών, αλλά και η μετοχή της φαρμακοβιομηχανίας Merck.

Αντίθετα, πιέσεις δέχθηκαν οι χρηματοοικονομικοί τίτλοι, ενώ με απώλειες 6% έκλεισε η μετοχή της AIG, η οποία την Πέμπτη έλαβε πρόσθετη χρηματοδότηση από την κυβέρνηση.

Το δικαίωμα της Εθνικής σημείωσε πτώση 17,56%, στα 4,93 δολάρια, ενώ απώλειες 10,49% εμφάνισε το δικαίωμα του ΟΤΕ, στα 6,40 δολάρια. Πτώση 2,30% και για την 3E, στα 13,19 δολάρια.

Εν τω μεταξύ, με αξιόλογα κέρδη έκλεισε την ημέρα η σειρά Νοεμβρίου για το Light crude oil, η οποία τερμάτισε στα 72,11 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο της τάξης του 3,25% εν όψει της συνάντησης του ΟΠΕΚ την επόμενη εβδομάδα που αναμένεται να αποφασιστεί η μείωση της παραγωγής από το καρτέλ.

Αντίθετα για τον χρυσό η εβδομάδα έκλεισε με συνέχιση των πιέσεων, με την σειρά Δεκεμβρίου να κλείνει στα 787,7 δολάρια η ουγκιά, με απώλειες -2% για την ημέρα και -8,5% σε εβδομαδιαία βάση.

Όσον αφορά στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, παρά την έντονη μεταβλητότητα που επικράτησε ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με αξιόλογα κέρδη.

Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε κέρδη 5,22% και έκλεισε στις 4,063,01 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 διαμορφώθηκε 3,43% υψηλότερα, στις 4.781,33 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 4,68% και ολοκλήρωσε στις 3.329,92 μονάδες.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v