Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάνω από τις 9.200 μονάδες ο Dow Jones

Σε ανοδικό κανάλι κινείται η αμερικανική αγορά, με τον Dow να βρίσκεται πάνω από τις 9.100 μονάδες, εν μέσω έντονης νευρικότητας λόγω των ιδιαίτερα αρνητικών στοιχείων για την αγορά κατοικίας. Αξιόλογα κέρδη στις ευρωαγορές.

Σε ανοδικό κανάλι κινείται η αμερικανική αγορά, με τον Dow Jones να βρίσκεται πάνω από τις 9.200 μονάδες, εν μέσω έντονης νευρικότητας λόγω των ιδιαίτερα αρνητικών στοιχείων για την αγορά κατοικίας.

Ειδικότερα, η νέα υποχώρηση των καινούριων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο κατά 6,3%, στις 817.000 που είναι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών και ταυτόχρονα η μείωση των οικοδομικών αδειών κατά 8% στις 820.000 τον ίδιο μήνα, είχε ως αποτέλεσμα η αμερικανική αγορά να ξεκινήσει την σημερινή συνεδρίαση έντονα πτωτικά.

Την επιφυλακτικότητα των επενδυτών ενέτεινε και η αναπάντεχη ισχυρή πτώση του δείκτη καταναλωτικού κλίματος του πανεπιστημίου Michigan, ο οποίος υποχώρησε στο 57,5 τον Οκτώβριο από το 70,3 που βρισκόταν τον προηγούμενο μήνα και αντί εκτιμήσεων για διαμόρφωσή του στο 64,5.

Ωστόσο, οι επενδυτές φαίνεται να επικεντρώνονται στα τελευταία σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ George Bush, ο οποίος δήλωσε ότι απαιτείται κάποιος χρόνος για να εξομαλυνθεί η κρίση, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι η αμερικανική οικονομία θα καταφέρει να ανακάμψει, με αποτέλεσμα να προχωρούν σε τοποθετήσεις σε κλάδους που εμφανίζονται καλύτερα προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν την πιστωτική κρίση και κατ’ επέκταση την επιβράδυνση της οικονομίας.

Έτσι, αυτήν την ώρα οι βασικοί δείκτες αφού εξάλειψαν τα αρχικά τους κέρδη κινούνται σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα. Συγκεκριμένα, ο Dow Jones βρίσκεται πάνω από τις 9.200 μονάδες και συγκεκριμένα στις 9.216,37 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 2,64%.

Ανάλογη πορεία εμφανίζουν και οι άλλοι δύο δείκτες. Ο Nasdaq σημειώνει κέρδη 3,34% και διαμορφώνεται στις 1.775 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κινείται 3,37% υψηλότερα, στις 978,30 μονάδες.

Από τον επιχειρηματικό στίβο υπό πίεση βρίσκονται για μια ακόμη συνεδρίαση οι τίτλοι του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού κλάδου, με την Citigroup να ηγείται των χαμένων σημειώνοντας πτώση της τάξης του 5%. Απώλειες εμφανίζει και η μετοχή της Honeywell μετά την εκτίμησή της για κέρδη τέταρτου οικονομικού τριμήνου χαμηλότερα των προσδοκιών.

Στον αντίποδα, κέρδη καταγράφουν οι μετοχές των εταιριών ενέργειας, αντλώντας ώθηση από την ανοδική τροχιά που καταγράφει η πετρελαϊκή τιμή, η οποία διαμορφώνεται στα 72,43 δολάρια το βαρέλι, με κέρδη 2,5 δολάρια περίπου.

Ανοδικά κινείται επίσης η μετοχή της General Motors, αντλώντας στήριξη από τις συζητήσεις για συγχώνευσή της με την Chrysler, καθώς και ο τίτλος της Sony Ericsson Mobile Communications μετά την ανακοίνωση ότι προχωρά σε joint venture με την ιαπωνική Sony και την σουηδική Ericsson στον τομέα κατασκευής τηλεφωνικών συσκευών.

Εν τω μεταξύ, με αξιόλογα κέρδη εν μέσω έντονη μεταβλητότητας ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι κυριότερες χρηματαγορές της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 5,22% στις 4,063,01 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 έκλεισε 3,43% υψηλότερα, στις 4.781,33 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε κέρδη 4,68% στις 3.329,92 μονάδες.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v