Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι στο φινάλε για τη Wall την Πέμπτη

Ισχυρά κέρδη κατέγραψε τελικώς η αμερικανική αγορά, σε μια συνεδρίαση με έντονη μεταβλητότητα και εκατέρωθεν τριψήφια μεταβολή για τον Dow εν μέσω ανησυχιών για ύφεση και σεναρίων για νέες μειώσεις επιτοκίων.

Ισχυρά κέρδη κατέγραψε τελικώς η αμερικανική αγορά, σε μια συνεδρίαση-θρίλερ με έντονη μεταβλητότητα (ο Dow Jones εμφάνισε τριψήφια μεταβολή και στις δυο κατευθύνσεις) εν μέσω ανησυχιών για ύφεση και σεναρίων για νέες μειώσεις επιτοκίων. 

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης Dow Jones έκλεισε στις 8.979,26 μονάδες με κέρδη 4,68% ή 401 μονάδων, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 5,49% στις 1.717,71 μονάδες. Άλμα 4,25% και για τον S&P 500 στις 946,43 μονάδες.

Χαρακτηριστικό της συνεδρίασης η εντονότατη μεταβλητότητα, με τον Dow Jones να κινείται σε ένα εύρος 800 μονάδων και τον S&P να υποχωρεί νωρίτερα κάτω και από τις 900 μονάδες, εν μέσω γενικευμένης ανησυχίας για την αμερικανική οικονομία μετά τα νέα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία.

Ωστόσο, η αγορά από τις 21:00 (ώρα Ελλάδος) και μετά κινήθηκε συνεχώς με θετικό πρόσημο, με την αγορά να στηρίζεται από σενάρια για νέες μειώσεις επιτοκίων αλλά και από τη νέα «βουτιά» του πετρελαίου κάτω και από τα 70 δολάρια το βαρέλι.

«Όποιος πουλάει σε αυτά τα επίπεδα της αγοράς έχει επενδυτικό ορίζοντας μισής ώρας και όποιος αγοράζει πρέπει να έχει ορίζοντα τουλάχιστον έτους. Εξ ου και η μεταβλητότητα» σχολιάζει ο Jack Ablin, επικεφαλής επενδύσεων της Harris Private Bank.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 6% στο γ’ τρίμηνο, στην χειρότερη επίδοση από το 1991. Το Σεπτέμβριο, η παραγωγή υποχώρησε 2,8% έναντι εκτιμήσεων για μείωση κατά 0,8%.

Ο κλάδος μεταποίησης στην πολιτεία της Philadelphia τον Οκτώβριο πέρασε σε ύφεση, με τον δείκτη Philly Fed να εμφανίζει τη χειρότερη επιδείνωση στην ιστορία του, υποχωρώντας στο -37,5 τον Οκτώβριο από θετική μέτρηση 3,8 το Σεπτέμβριο.

Το μόνο παρήγορο στοιχείο για την αγορά, τα σενάρια αναλυτών ότι η Fed πλέον, μετά τα νέα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία, έχει περιθώριο να προχωρήσει σε νέες μειώσεις επιτοκίων εντός του μήνα. Τα παράγωγα fed funds έδειξαν ότι η αυξάνεται η προσδοκία για νέα μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στο 1%.

Το πετρέλαιο υποχώρησε κάτω και από τα 70 δολάρια το βαρέλι εν μέσω ανησυχίας για μείωση της παγκόσμιας ζήτησης λόγω οικονομικής ύφεσης αλλά και νέας αύξησης στα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ.

Στην αγορά, σημαντικά κέρδη εμφάνισαν οι τεχνολογικοί τίτλοι, εν μέσω προσδοκιών για θετικά αποτελέσματα από τις Google και IBM που ανακοινώνουν αποτελέσματα μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Κέρδη εμφάνισαν επίσης οι αεροπορικές εταιρίες και οι εταιρίες λιανικού εμπορίου επηρεασμένες θετικά από την πτώση του πετρελαίου, ενώ και οι χρηματοοικονομικοί τίτλοι συνέχισαν την τροχιά ανάκαμψης μετά το σχέδιο Paulson.

Νωρίτερα, ο FTSE 100 έκλεισε με απώλειες 5,35% στις 3.861,39 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη έχασε 4.91% στις 4.622,81 μονάδες ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι απώλεσε 5,92% κλείνοντας στις 3.181 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v