Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο "κόκκινο" η Wall, τούρμπο οι τράπεζες

Το συνεχιζόμενο τραπεζικό ράλι στην αμερικανική αγορά, μετά τις λεπτομέρειες για το σχέδιο Paulson αντισταθμίζεται από σημαντικές πιέσεις στους τεχνολογικούς και καταναλωτικούς τίτλους. Σημαντικά κέρδη στις ευρωαγορές.

Το συνεχιζόμενο τραπεζικό ράλι στην αμερικανική αγορά, μετά τις λεπτομέρειες για το σχέδιο Paulson αντισταθμίζεται από σημαντικές πιέσεις στους τεχνολογικούς και καταναλωτικούς τίτλους.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, η αγορά εκτινάχθηκε σε υψηλότερα επίπεδα μετά από οκτώ συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, μετά τις ανακοινώσεις για συντονισμένες παρεμβάσεις αντιμετώπισης της πιστωτικής κρίσης τόσο από το G7, όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και την αμερικανική κυβέρνηση.

Ο Dow Jones εμφάνισε τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε μονάδες στην ιστορία του, κερδίζοντας 936 μονάδες με τον S&P 500 να ενισχύεται κατά 104 μονάδες.

Σήμερα, η προσοχή της αγοράς στρέφεται στο κυβερνητικό πλάνο που ανακοινώθηκε για κεφαλαιακή ενίσχυση των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών, με αγορά προνομιούχων τίτλων αξίας 250 δισ. δολαρίων.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Paulson σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον επικεφαλής της Fed, κ. Ben Bernanke και την πρόεδρο της Federation Deposit Insurance Corp. (FDIC) κ. S. Bair, υπογράμμισε ότι κάθε τράπεζα θα μπορεί να λάβει έως 25 δισ. δολάρια, με ανταλλαγή προνομιούχων μετοχών της, εφόσον, θεωρείται "υγιές τραπεζικός οργανισμός", ενώ παράλληλα οι αμερικανικές τράπεζες έχουν περιθώριο έως τις 14 Νοεμβρίου να καταθέσουν τις αντίστοιχες αιτήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Paulson, αυτή τη στιγμή εννέα τραπεζικοί όμιλοι των ΗΠΑ μπορούν να λάβουν τον χαρακτηρισμό "υγιείς" και έχουν, ήδη, συμφωνήσει να συμμετάσχουν στο εν λόγω πρόγραμμα.

Εν τω μεταξύ, η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς κινείται πάνω από το 4% για πρώτη φορά μετά τον Αύγουστο, σε μια σαφή ένδειξη βελτίωσης του κλίματος υπέρ των μετοχών, ενώ το δολάριο συνεχίζει να ανακάμπτει έναντι του γεν.

Σημαντικά κέρδη για μια ακόμη συνεδρίαση και για το πετρέλαιο, με πράξεις στα 84,31 δολάρια το βαρέλι.

Στην αγορά, η προσοχή των επενδυτών επικεντρώνεται και πάλι στις τράπεζες, με τη Citigroup να ενισχύεται κατά 11%, τη JP Morgan να κερδίζει 7% και η Bank of America να εμφανίζει κέρδη σχεδόν 10% στο άνοιγμα.

Ισχυρότατα κέρδη εμφανίζουν και περιφερειακές τράπεζες που αναμένεται να ενισχυθούν κεφαλαιακά, με βάση τον σχεδιασμό της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, πιέσεις δέχονται μετοχές του ευρύτερου τεχνολογικού και καταναλωτικού κλάδου, καθώς οι νέες εξελίξεις δείχνουν να βελτιώνουν την εικόνα για τις τράπεζες, όμως οι ανησυχίες για οικονομική επιβράδυνση παραμένουν, οδηγώντας σε μετακύληση επενδυτικών θέσεων λόγω καλύτερων προοπτικών ανάπτυξης στις τράπεζες. 

Έτσι, ισχυρές απώλειες άνω του 5% εμφανίζουν τίτλοι εταιριών όπως η Coca Cola και η Microsoft

Ο Dow Jones κινείται στις 9.331 μονάδες με απώλειες 0.6%, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί 2,69%, στις 1.794 μονάδες, έχοντας ανοίξει με σημαντικά κέρδη. Πτώση 0,89% για τον S&P 500, στις 994 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει άνοδο 1,45%, στις 4.318 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 σημειώνει κέρδη 1,16%, στις 3.572 μονάδες. Κέρδη 1,25% για τον DAX 30, στις 5.125 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v