Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνολογική βουτιά με τραπεζικό ράλι στη Wall

Ισχυρές απώλειες 3,5% εμφάνισε ο Nasdaq, με τους τεχνολογικούς και καταναλωτικούς τίτλους να πιέζονται, τη στιγμή που οι λεπτομέρειες για το σχέδιο Paulson οδήγησαν τις τράπεζες σε νέα ισχυρά κέρδη. Ράλι στις ευρωαγορές.

Ισχυρές απώλειες εμφάνισε ο Nasdaq, με τους τεχνολογικούς και καταναλωτικούς τίτλους να πιέζονται, τη στιγμή που οι λεπτομέρειες για το σχέδιο Paulson οδήγησαν τις τράπεζες σε νέα ισχυρά κέρδη. Ράλι στις ευρωαγορές.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 9.310,99 μονάδες με απώλειες 0,82%, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε 3,54%, στις 1.779,01 μονάδες, έχοντας ανοίξει με σημαντικά κέρδη. Πτώση 0,54% για τον S&P 500, στις 997,98 μονάδες.

Ο όγκος συναλλαγών ξεπέρασε το 1 δισ. τίτλους και στα δυο χρηματιστήρια, με τη σχέση πτωτικών-ανοδικών στο 7 προς 9 στο NYSE και στο 5 προς 4 στον Nasdaq.

Σημειώνεται ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, η αγορά εκτινάχθηκε σε υψηλότερα επίπεδα μετά από οκτώ συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με τον Dow Jones να εμφανίζει τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε μονάδες στην ιστορία του, κερδίζοντας 936 μονάδες με τον S&P 500 να ενισχύεται κατά 104 μονάδες.

Σήμερα, η προσοχή της αγοράς στράφηκε στο κυβερνητικό πλάνο που ανακοινώθηκε για κεφαλαιακή ενίσχυση των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών, με αγορά προνομιούχων τίτλων αξίας 250 δισ. δολαρίων, αλλά και στην εικόνα του τεχνολογικού και καταναλωτικού κλάδου που δέχτηκε ισχυρές πιέσεις.

"Με την ύφεση να αποτελεί σαφές ενδεχόμενο, ο τεχνολογικός και άλλοι κλάδοι που δεν έχουν την έντονη κρατική στήριξη, ανησυχούν τους επενδυτές", σχολίαζαν σχετικά οι αναλυτές της Action Economics.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Paulson σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον επικεφαλής της Fed, κ. Ben Bernanke και την πρόεδρο της Federation Deposit Insurance Corp. (FDIC) κ. S. Bair, υπογράμμισε ότι κάθε τράπεζα θα μπορεί να λάβει έως 25 δισ. δολάρια, με ανταλλαγή προνομιούχων μετοχών της, εφόσον, θεωρείται "υγιής τραπεζικός οργανισμός", ενώ παράλληλα οι αμερικανικές τράπεζες έχουν περιθώριο έως τις 14 Νοεμβρίου να καταθέσουν τις αντίστοιχες αιτήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Paulson, αυτή τη στιγμή εννέα τραπεζικοί όμιλοι των ΗΠΑ μπορούν να λάβουν τον χαρακτηρισμό "υγιείς" και έχουν, ήδη, συμφωνήσει να συμμετάσχουν στο εν λόγω πρόγραμμα.

Εν τω μεταξύ, η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς κινήθηκε πάνω από το 4% για πρώτη φορά μετά τον Αύγουστο, σε μια σαφή ένδειξη βελτίωσης του κλίματος υπέρ των μετοχών, ενώ το δολάριο συνέχισε να ανακάμπτει έναντι του γεν.

Στην αγορά, η προσοχή των επενδυτών επικεντρώθηκε και πάλι στις τράπεζες, με τη Citigroup να ενισχύεται κατά 19%, και τη Bank of America να εμφανίζει κέρδη σχεδόν 17%.

Ισχυρότατα κέρδη εμφάνισαν και περιφερειακές τράπεζες που αναμένεται να ενισχυθούν κεφαλαιακά, με βάση τον σχεδιασμό της αμερικανικής κυβέρνησης. Ράλι άνω του 50% για την KeyCorp και την National Ctiy Corp.

Ωστόσο, πιέσεις δέχτηκαν μετοχές του ευρύτερου τεχνολογικού και καταναλωτικού κλάδου, καθώς οι νέες εξελίξεις δείχνουν να βελτιώνουν την εικόνα για τις τράπεζες, όμως οι ανησυχίες για οικονομική επιβράδυνση παραμένουν, οδηγώντας σε μετακύληση επενδυτικών θέσεων λόγω καλύτερων προοπτικών ανάπτυξης στις τράπεζες.

Έτσι, ισχυρές απώλειες άνω του 5% εμφάνισαν τίτλοι εταιριών όπως η Coca Cola, η Microsoft και η Intel, εν όψει ανακοίνωσης αποτελεσμάτων από την τελευταία μετά το κλείσιμο. 

Το δικαίωμα της Εθνικής σημείωσε απώλειες 4,42%, στα 6,71 δολάρια, ενώ το δικαίωμα του ΟΤΕ υποχώρησε 3,47%, στα 7,23 δολάρια. Ισχυρές απώλειες 11,12% και για το δικαίωμα της 3Ε, στα 14,31 δολάρια.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με κέρδη 4,33% στις 4.419 μονάδες, με τον DAX 30 στη Φρανκφούρτη να ενισχύεται κατά 3,16% στις 5.237 μονάδες και τον CAC 40 στο Παρίσι να εμφανίζει κέρδη 2,83% στις 3.611 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v